Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: P. Lombardi: Vsi smo vznemirjeni pred prvim mednarodnim potovanjem papeža Frančiška

Papež in Sveti sedež | 17.07.2013, 14:54 Marta Jerebič

Direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža p. Federico Lombardi je danes na tiskovni konferenci podrobneje predstavil papežev program na svetovnem dnevu mladih v Riu de Jeneiru v Braziliji.

Po besedah p. Lombardija so vsi vznemirjeni pred tem prvim mednarodnim potovanjem papeža Frančiška. To je zelo pomenljiv obisk, saj bo potoval na svojo celino, je dejal p. Lombardi in dodal, da to seveda daje posebno značilnost pričakovanjem.

Papež Frančišek ni sam izbral kraja svojega prvega potovanja. Svetovni dan mladih v Riu je določil že njegov predhodnik Benedikt XVI. To se je pravzaprav zgodilo tudi Benediktu XVI., ko je na prvo potovanje odšel na SDM v Koeln, dogodek pa je zasnoval Janez Pavel II.

Potovanje je bilo torej že določeno, vendar pa je papež Frančišek program obogatil še z drugimi dogodki, ki sprva niso bili načrtovani, na primer obiskom svetišča v Aparecidi, revne četrti in srečanjem z vodstvom odbora latinskoameriških škofovskih konferenc. Sicer pa je papežev program podoben kot za druge svetovne dni mladih. Sprejem v četrtek, križev pot v petek, molitveno bdenje v soboto in sklepna sveta maša v nedeljo.

P. Lombardi je spomnil, da je Janez Pavel II. Brazilijo obiskal štirikrat, Benedikt XVI. pa enkrat. Papež Frančišek je torej tretji papež, ki bo obiskal to državo.

Zamisel svetovnih dni mladih se je rodila s pontifikatom Janeza Pavla II. Gre za srečanja mladih z vsega sveta s papežem, je dejal p. Lombardi. »Svetovnih dni mladih si torej ni mogoče zamišljati brez papeža. Je temeljni del dogodka.«

P. Lombardi se je odzval tudi na proteste, ki v teh dneh potekajo v Braziliji. Mnogi se namreč sprašujejo, ali bodo potekali tudi v času papeževega obiska. Vatikanski tiskovni predstavnik je ob tem izrazil popolno zaupanje v oblasti, da bodo obvladale položaj, zato v Brazilijo odhajajo z vedrino, vedoč tudi, da ti protesti niso uperjeni proti papežu ali Cerkvi.

P. Lombardi je še pojasnil, da papež Frančišek na letalu ne bo odgovarjal na vprašanja novinarjev, kot je bil to običaj doslej. Sveti oče jih bo le pozdravil.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...