Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Cerkev v Braziliji v številkah

Cerkev po svetu | 17.07.2013, 18:30 Marta Jerebič

Brazilija, kamor se bo papež odpravil čez nekaj dni, je tretja največja država ameriške celine. Tudi tu se pozna finančna in gospodarska kriza, zato so škofje podprli proteste proti korupciji in pomanjkanju transparentnosti, vendar le če potekajo mirno. Brazilija šteje kar 195 milijonov prebivalcev, od tega je skoraj 165 milijonov oziroma 85 odstotkov katoličanov.

Brazilija ima 274 cerkvenih pokrajin, skoraj 11 tisoč župnij in skoraj 38 tisoč pastoralnih centrov. Škofov je 453; škofijskih duhovnikov 13 000; redovnikov 7 500, redovnic je več kot 30 500, laičnih misijonarjev pa 145 tisoč. Brazilskih kardinalov je 9, od tega 5 volivcev v primeru konklava.

Katoliška Cerkev vodi 5 000 osnovnih šol, 1300 srednjih šol, univerz pa 267. Skupno jih obiskuje skoraj 2 milijona otrok, dijakov oziroma študentov.

Cerkev vodi tudi skoraj 900 zdravstvenih ambulant, več kot 700 domov za ostarele in 1600 sirotišnic in vrtcev ter 1700 družinskih posvetovalnic za zaščito človeškega življenja in 3 200 centrov za prevzgojo.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...