Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SDM v številkah

Cerkev po svetu | 16.07.2013, 09:04 Marta Jerebič

Medtem ko na stotine mladih katoliških romarjev prihaja v Brazilijo na svetovni dan mladih, koordinatorji dogodka v Riu de Jeneiru pripravljajo še zadnje podrobnosti za sprejem približno dveh milijonov in pol romarjev.

Do včeraj se je na dogodek prijavilo 320 tisoč ljudi. Vendar pa se mnogi registrirajo šele ob prihodu ali pa se dogodka udeležijo brez prijave. Največje število romarjev bo iz Brazilije, Argentine in ZDA, mladi pa prihajajo tudi iz zelo oddaljenih držav, kot so na primer Filipini ali Slovaška. Kot je znano, se bo iz Slovenije svetovnega dneva mladih udeležilo približno 60 mladih.

Za dogodek se je prijavilo več kot 8400 duhovnikov, približno 5500 novinarjev je zaprosilo za akreditacijo. 55 odstotkov prijavljenih romarjev je ženskega spola, 60 odstotkov mladih, ki se bodo udeležili svetovnega dneva mladih, je starih med 19 in 34 let. Približno 300 tisoč postelj so na voljo ponudile družine, športni centri in šole v Riu. Za kateheze bo na razpolago več kot 270 mest, potekale pa bodo v 26-ih različnih jezikih. V slovenščini jih bo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

V pomoč in za usmerjanje romarjev bo skrbelo 60 tisoč prostovoljcev, od tega 7 tisoč tujcev. Na glavnih dogodkih bo sodelovalo skoraj 800 pevcev, plesalcev, igralcev in glasbenikov. Duhovniki bodo posvetili okoli 4 milijone hostij, romarjem pa bo na voljo približno 100 spovednic. Papež Frančišek bo 25. julija romarje pozdravil na odru, ki gleda na copacabansko obalo. Za vse tiste, ki ne bodo mogli videti glavnega odra, bodo postavili 2 velika in 16 manjših zaslonov.

Molitveno bdenje 27. julija bo potekalo zunaj mesta na kraju, ki je veliko za približno 150 nogometnih igrišč. Kraj so poimenovali Campus Fidei oziroma kamp vere. Tam bo sveti oče vodil tudi sklepno slovesnost, ki jo bodo mladi lahko spremljali prek 33 velikih zaslonov. Za varnost bo skrbelo skoraj 3 tisoč, za vse dogodke skupaj pa več kot 10 tisoč vojakov in policistov.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...