Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež pri angelusu Mariji v priprošnjo zaupal udeležence svetovnega dneva mladih

Papež in Sveti sedež | 14.07.2013, 13:04 Marta Jerebič

Papež Frančišek je današnjo opoldansko molitev vodil pred apostolsko palačo v Castel Gandolfu. V nagovoru je spregovoril o evangeliju današnje nedelje – priliki o usmiljenem Samarijanu, spomnil pa je tudi, da čez osem dni odpotuje v Rio de Jeneiro, na svetovni dan mladih.

Usmiljeni Samarijan je primer ljubezni do bližnjega, je poudaril sveti oče in se vprašal, zakaj je Jezus izbral Samarijana kot glavno osebo prilike? Judje so zaničevali Samarijane zaradi različnih verskih izročil. Jezus je na ta način pokazal, da je Samarijanovo srce dobro in velikodušno. Za razliko od duhovnika in levita Samarija uresničuje Božjo voljo, ki si bolj želi usmiljenja kakor daritve.

Eden izmed tistih, ki so v polnosti živeli evangelij usmiljenega Samarijana, je današnji svetnik Kamil de Lellis, ustanovitelj skupnosti bolniških strežnikov ter zavetnik bolnikov in zdravniškega osebja. Sv. Kamil je umrl na današnji dan leta 1614. Zato je papež pozdravil vse njegove duhovne sinove in hčere, ki živijo njegovo karizmo usmiljenja skozi vsakdanji stik z bolniki. "Bodite tako kot on usmiljeni samarijani! Pa tudi zdravnikov in vsemu bolniškemu osebju, ki delajo po bolnišnicah in zdravstvenih domovih želim, da bi jih navdihoval isti duh."

Mariji pa je zaupal še en namen. "Bliža se namreč svetovni dan mladih v Rio de Janeiru. Sam bom tja odpotoval čez osem dni, mnogi mladi pa bodo v Brazilijo odšli že prej. Molimo torej za to romanje, da bi Naša Gospa iz Aparecida, zavetnica Brazilije, vodila korake udeležencev in odprla njihova srca, da bodo sprejeli poslanstvo, ki jim ga bo zaupal Kristus."

Po molitvi Angelovega čaščenja, se je papež pridružil tudi molitvi škofov in vernikov Cerkve v Ukrajini, ki so se zbrali v stolnici v Lutsku pri maši v spomin na 70. obletnico pobojev v Volinju. Taka dejanja, ki jih je povzročila nacionalistična ideologija v tragičnem okviru 2. svetovne vojne, so povzročila na desettisoče žrtev in ranile bratske odnose med poljskim in ukrajinskim narodom. Papež Frančišek je duše žrtev izročil Božjemu usmiljenju, za njihove narode pa prosil milosti globoke sprave in vedre prihodnosti v upanju in iskrenem sodelovanju za skupno izgradnjo Božjega kraljestva.

Sveti oče je ob sklepu iz srca pozdravil vernike domače škofije Albano, ki bodo jutri obhajali praznik sv. Bonaventure, njihovega zavetnika. Ob tem jim je dejal: "Želel bi vam poslati torto, toda,... tako velike, ne vem, če jo bodo naredili..." Po pozdravih se je sveti oče približal romarjem, predvsem družinam z prizadetimi otroki, jih poljubljal in blagoslavljal.

 

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...