Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež pri angelusu: Ne bojte se veselja, ki ga Bog prinaša v naša življenja.

Papež in Sveti sedež | 07.07.2013, 13:39 Marta Jerebič

Včeraj in danes so s papežem Frančiškom bili v stiku številni pripravniki za duhovništvo ter novinci in novinke različnih redovnih ustanov. Sveti oče je pred molitvijo angelovega čaščanja izrazil ob tem svoje veselje in vse priporočil v molitev, da bi v teh mladih vedno bolj zorela ljubezen do Kristusa in bi tako postali resnični misijonarji Božjega kraljestva

Tudi tokrat se je sveti oče oprl na nedeljski evangeljski odlomek (Lk 10,1-12.17-20), ki danes govori o tem, da Jezus ne želi biti osamljen misijonar, temveč da v svoje poslanstvo vključuje tudi druge. Dvainsedemdeset učencev in ne le dvanajstere, pošilja po dva in dva, naj povsod oznanjajo, da se je približalo Božje kraljestvo. S tem Jezus nakazuje, naj se Kraljestvo širi v slogu občestva in bratstva. Skupnost učencev postane takoj tudi misijonska skupnost. Ob tem papež Frančišek opozarja, da ne gre za socializacijo, temveč je cilj njihovega druženja zelo nujno oznanjevanje Božjega kraljestva, in to tudi danes. Ni časa za klepetanje, ni treba čakati na soglasje vseh, temveč je treba iti in oznanjati. Vsem je treba ponesti Kristusov mir in če ga ne sprejmejo,oditi dalje. Bolnim je treba ponesti ozdravljenje, saj hoče Bog ozdraviti človeka od vsega zla. Spomnil je, da številni misijonarji to počnejo, ko na obrobje sveta prinašajo življenje, zdravje in tolažbo.

Kako nekaj lepega je to, je z navdušenjem dodal sveti oče: ne živeti zase, saj nas Jezus kliče, naj svoj pogled obrnemo navzven. Tisoče mladih prisotnih na Trgu sv. Petra je povabil, naj bodo pogumni, saj je sodelovanje v tem poslanstvu nekaj zelo lepega. Nato je razložil, da si lahko v številu dvainsedemdesetih učencev predstavljamo, temveč tudi katehiste, verne laike vključene v župnijske misijone, ljudi, ki delajo z bolnimi in odrinjenimi, vendar vedno kot poslanci evangelija.

Papež Frančišek je nato spomnil na veselje 72-erih ob poročanju, da so doživeli moč Kristusovega imena v boju z zlom. Jezus pa jih ob tem opozori, naj bodo veseli predvsem zato, ker so njihova imena zapisana v nebesih (Lk 10,20). „Ne smemo se ponašati, kot da imamo mi pri tem glavno vlogo. Protagonist je en sam, je Bog in njegova milost. On je edini protagonist. In naše veselje je zgolj to, da smo njegovi učenci in prijatelji. Naj nam Božja Mati pomaga biti dobri prinašalci evangelija.“

Ob koncu je sveti oče vse spodbudil, naj se ne bojijo biti veseli, naj se ne bojijo veselja, in to kar dvakrat ponovil. Pojasnil je še, da gre za veselje, ki nam ga daje Gospod, ko vstopi v naše življenje. On nam daje veselje in pogum.

Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek spregovoril še o okrožnici ‘Lumen fidei’ ‘Luč vere’, ki je bila objavljena pred dvema dnevoma. Dejal je, da jo je v sklopu leta vere začel pisati Benedikt XVI. To njegovo delo je sprejel in dopolnil ter ga sedaj z veseljem izroča vsemu Božjemu ljudstvu. Vsem nam je namreč zlasti danes potrebna pozornost na bistvo krščanske vere, na njeno poglabljanje in soočenje z aktualnimi vprašanji. Izrazil je svoje prepričanje, da bo nova okrožnica vsaj v nekaterih delih koristila tudi tistim, ki Boga in smisel življenja še iščejo. Okrožnico ‘Luč vere’ je izročil v Marijine roke, da bi obrodila sadove, kakršne si želi Bog.
Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.