Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pevci izpod Gorjanc in avtorica oddaje (foto: VSB)
Pevci izpod Gorjanc in avtorica oddaje

Ljudski pevci izpod Gorjanc

| 24.06.2013, 20:17

V tokratni oddaji smo se z glasbo podali na Dolenjsko, k pevcem izpod Gorjanc. Svoja spoznanja o tamkajšnjih ljudeh, življenju in navadah je v svojih delih slikovito opisal že slovenski pisatelj in zgodovinar Janez Trdina.

K pevcem, v Koroško vas, zaselek, ki je od Novega mesta oddaljen 8 km v smeri proti Metliki, nas je pripeljal Janez Pezdirec iz Slamne vasi pri Metliki, poznan kot ljudski pevec, godec ter zbiralec in zapisovalec vsega, kar je povezano z glasbenim izročilom, belokranjskimi šegami in navadami. Janeza Pezdirca je pot k pevcem izpod Gorjanc pripeljala po naključju. Ko je pred tremi leti dobil službo v novomeškem Revozu, se je med sodelavci zanimal za ljudsko pesem na področju novomeške občine in spoznal Mirka Berkopca ter ostale pevce, ki so, do skupnega sodelovanja, delovali v neorganizirani obliki. Vaj in nastopov niso imeli, peli so le zase; na žagnanjih, izletih, rojstnih dnevih … več čas pa ohranjajo običaj trikraljevskega koledovanja. Janez, ki je ugotovil, da je del pod Gorjanci, od Vahte do Novega mesta, v širšem slovenskem prostoru slabo raziskan, je pevcem pomagal z urejanjem gradiva. Ta je narečno obarvan in vsebinsko raznolik, saj vsebuje pripovedne, ljubezenske, nabožne in pivske pesmi, napitnice, molitvice, izštevanke, zabavljivke … Nekaj so ga zvočno dokumentirali; leta 2011 je izšla zgoščenka Taku smo pr' nas pel, lani pa zgoščenka, ki so jo naslovili Pesem je del nas.

V skupini se družijo Janez Pezdirec, Mirko Berkopec, Alojz Berkopec, Jože Banič in Jožefa Udovč. Občasno pa pa jim pridruži še Janezova žena, Marinka Pezdirec, ki izhaja iz teh krajev, in domači godec.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...