Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

Dan državnosti v Clevelandu

| 01.07.2013, 11:36 Matjaž Merljak

Dan državnosti smo clevelandski rojaki praznovali tokrat v mestni hiši, kamor nas je vabil generalni konzul Jurček Žmauc. Število gostov je bilo sicer omejeno zaradi omejenega prostora. Odzvali so se vsi povabljeni in poslušali nagovor konzula Žmauca in mestnega župana Jacksona ter slovenskih svetnikov Cimpermana in Polenška.

Kulturni del programa je izvedel mladi virtuoz na violini, Jože Štepec ob spremljavi mladega Janeza Sršena mlajšega na kitari, ki sta čustveno odigrala splet slovenskih narodnih in umetnih pesmi. Po programu je bil čas za prijateljsko srečanje.

Preteklo soboto je Slovenska šola svetega Vida organizirala svoj vsakoletni piknik na Slovenski pristavi. Ker je bil topel sončni dan, so se mladi poslužili plavalnega bazena že od jutranjih ur naprej. Popoldne so starši servirali kosilo oziroma večerjo z zrezki in za otroke njim primerno jed. Proti večeru so za razvedrilo igrali mladi fantje zbrani pod imenom Figa 5. Vsi ti fantje so obenem absolventi slovenske šole. Izvedli so seveda, kot običajno žrebanje in druge aktivnosti, s katerimi si naberejo finančno podporo te ustanove.

Bazen na Slovenski pristavi
Bazen na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Tema letošnje nabirke Petrovega novčiča je »Bodi romar dobrote«. Lansko leto na njegovem obisku na Kubi je papež Benedikt XVI. razglasil: »Prišel sem kot romar dobrote, da okrepim moje brate in sestre v veri in ljubezni v našem življenju«. Ta vsakoletna nabirka nam pomaga, da smo tudi mi romarji dobrote z našim svetim očetom, papežem Frančiškom, ki bo uporabil vsa nabrana sredstva, da pomaga v nepričakovanih nezgodah in v pomoč najbolj revnim ljudem po svetu.

Vabljeni smo od obeh naših župnikov, Kumšeta in Božnarja, da se pridružimo z odprtim srcem radodarnosti svetemu očetu v njegovem romanju dobrote z našim darom.

Otroško igrišče na Slovenski pristavi
Otroško igrišče na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

To soboto smo pa zopet vabljeni nazaj na Slovensko pristavo, kamor nas vabijo taborniki Pristave, ki lastujejo svoje hišice na pristavskih prostorih, na veliki piknik z postrežbo odličnih jedil in glasbe ki nas popelje malce v mlajše čase. Ta piknik je vedno množično obiskan in tako pričakujejo tudi v soboto.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.