Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Helena v narodni noši (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Helena v narodni noši

FOTO: V Frankfurtu praznovali dan državnosti

| 28.06.2013, 13:20 Matjaž Merljak

Morda marsikomu od nas tu v teh zadnjih mesecih kakšna misel večkrat odplava v domovino. Ta misel pa je najbrž največkrat odraz slabe volje, razočaranja in zagrenjenosti zaradi političnih in gospodarskih razmer v njej. Še več razočaranja in slabe volje pa izrazijo ljudje iz domovine, s katerimi smo v stiku ali se tu z njimi srečamo. Žal pa je ob državnem prazniku takih besed in misli še več.

V soboto, 15. junija 2013, smo v naši frankfurtski slovenski župniji skupaj z župnijo v Mannheimu ob bližnjem državnem prazniku pripravili mašo za domovino v romarskem kraju Maria Einsiedel, ki leži v južnem predelu škofije Mainz. Vreme se svoji tradiciji skoraj ni izneverilo, oblačnost in temni oblaki so nekoliko grozili in tudi kakšna drobna kapljica dežja nas je za kratek čas spomnila na pretekla leta.

Slovenska zastava in podoba Marije Pomagaj sta nas tudi povezali pri oltarju
Slovenska zastava in podoba Marije Pomagaj sta nas tudi povezali pri oltarju © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Jasna in odločna beseda seže v srce
Jasna in odločna beseda seže v srce © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
To leto nas je bilo kar precej več kot v zadnjih nekaj letih; tudi zaradi okrepitve z gosti. Dvajset pevk Ženskega pevskega zbora iz Oplotnice v spremstvu Zimzelenih moških je prišlo med nas, ob njih pa še romarska 'gorenjsko-dolenjska naveza' (iz Škofje Loke in Kostanjevice na Krki). Slednji so bili na romanju po Nemčiji (Altötting, Regensburg, Bamberg, Vierzehnheiligen, Frankfurt, Köln, Rüdesheim) in so se nam ob vračanju pridružili pri naši maši za domovino. Med njimi je bil tudi starosta slovenske demokracije g. Ivan Oman.

Somaševanje je ob slovenskih duhovnikih v Frankfurtu in Mannheimu ter gostu Jožetu Miklavčiču iz Kostanjevice na Krki vodil msgr. Janez Pucelj iz Münchna. V mašnem nagovoru nas je opozoril na sredstvo, ki nam je kristjanom v povezavi z domovino na voljo, to pa je molitev.

Tudi letos je učiteljica Natalija poskrbela za nekaj recitacij z učenci (starejšimi in mlajšimi), pevke pa so ta nastop s svojim petjem povezale v šopek, ki se je pridružil mašni daritvi za domovino. V ta šopek pa je z močnim glasom ter jasno in odločno besedo zataknil svoje bogate misli Ivan Oman. Spomnil je na cvetne nedelje v naši preteklosti in na to, da smo še vedno na poti preko rdečega morja v obljubljeno deželo, še vedno smo pri osmi postaji križevega pota (ko jokamo nad seboj); naj se nam končno izteče pot v našo obljubljeno deželo.

Ženski in moški glasovi, harmonika in kitara so se zlili v pesem
Ženski in moški glasovi, harmonika in kitara so se zlili v pesem © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

To slavje v novi cerkvi smo lepo zaključili s procesijo, molitvijo za domovino in pesmijo Marija, pomagaj nam sleherni čas v stari romarski cerkvi. Za mnoge je bil to najlepši trenutek tega dneva, ko smo v nabito polni cerkvici molili in peli to našo v srce segajočo Marijino pesem. Lepi in prijetni trenutki pa so se nadaljevali tudi pri koči, kjer nas je že čakala pripravljena dobra in okusna hrana ter pijača.

Frankfurtski in drugi rojaki pri sveti maši
Frankfurtski in drugi rojaki pri sveti maši © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Tudi naslednji dan, v nedeljo, so bili gostje iz Oplotnice še med nami in so z nami obhajali nedeljsko mašo v Frankfurtu. Po kosilu so si seveda ogledali še središče Frankfurta in letališče, proti večeru pa sta šoferja obrnila avtobus proti vzhodu na pot v Slovenijo. Hvala jim za ta obisk ter petje in veselje, ki so ga prinesli. Hvala tudi romarjem iz Slovenije za obisk in prisotnost pri naši maši za domovino. Navsezadnje pa hvala vsem iz Darmstadta, Wiesbadna ter Frankfurta za skrbi in delo pri pripravi tega dneva in pri pogostitvi. Hvala vsem, ki so nam pripravili in izpeljali ta dva lepa dneva.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.