Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Hemino leto 2013 (foto: nedelja.at)
Hemino leto 2013

Vrhunec jubilejnega Heminega leta

| 26.06.2013, 08:31 Matjaž Merljak

V četrtek, 27. junija, goduje sveta Ema oz. Hema Krške. Katoliška Cerkev na Koroškem je letošnjega januarja razglasila Hemino leto, ki bo vrhunec doseglo na svetničin god. Naš sogovornik je bil ravnatelj dušnopastirskega urada v Celovcu Jože Marketz.

Sveto Hemo oz. Emo lahko upravičeno štejemo za prvo slovensko svetnico, saj ji je zibelka tekla na naših tleh (rodila se je leta 983 na gradu Pilštanj), njena rodbina pa je z našimi kraji in ljudmi najtesneje povezana. Poročila se je z mejnim grofom Savinjske marke, Viljemom. Bil je to zakon iz ljubezni in prva leta so jima minevala v sreči in veselju. Življenjepisci poudarjajo zlasti njuno bogoljubno življenje, spoštovanje in radodarnost do Cerkve ter veliko skrb za ljudstvo. Življenje pa jima ni prizanašalo: v nepojasnjenih okoliščinah jima umreta oba sinova, kmalu za njima pa leta 1016, najverjetneje na poti, ko se vrača iz Rima umre še Viljem. Ema ostane sama, edino oporo najde v svoji globoki in preizkušani veri. Ogromna posestva preudarno obrača predvsem v korist Cerkve, gradi svetišča in ustanavlja župnije, njena odpoved svetu pa doseže svoj vrh v zidavi cerkve in samostana v Krki. Cerkev je slovesno posvetil salzburški nadškof Balduin 15. avgusta 1043. Ema se nato umakne iz javnega življenja in v samostanu kot preprosta nuna dozori za večnost (umrla je 29. junija 1045). Samostan v Krki je kasneje postal sedež škofije.

Cerkev svete Eme v Krki
Cerkev svete Eme v Krki © spletna stran svetišča
Je zavetnica krške škofije, proti očesnim boleznim, za srečen porod. Na slikah je velikokrat upodobljena, kako deli miloščino. Najpogosteje pa jo prikazujejo kot imenitno damo z modelom cerkve, vrtnico ali listino. Njen najbolj znan atribut je velika avba, ki jo nosi na glavi, pač po šegi tedanjega časa. (daljši zapis Romana Starca)

Hemino jubilejno leto so razglasili 5. januarja letos, saj je takrat minilo 75 let od razglasitve Heme za svetnico. Za Korošce je sveta Hema že od 12. stoletja za svetnico, tudi v Sloveniji so jo mnogi častili za svojo.

Krka, kjer je sveta Ema pokopana, zbližuje ljudi iz Slovenije in avstrijske Koroške. Tja vse leto prihajajo romarji iz vse Avstrije in Slovenije. Stara romarska pot prihaja tudi iz Slovenije - Kranjska romarska pot. 30 romarjev je začelo to pot v soboto, 22. junija. Krko naj bi dosegli v četrtek, kjer bo višek jubilejnega praznovanja.

Sveto mašo ob 10h bo daroval krški škof Alois Schwarz ob somaševanju krškega stolnega kapitlja. Ob tem bodo tudi odprli novi škofijski muzej, ki se seli iz Celovca v Krko. Velika maša škofa Alosia Schwarza bo tudi prihodnjo nedeljo, ki jo bodo preko signalov avstrijske in nemške televizije ponesli v svet.

Sveta Ema pri Podčetrtku
Sveta Ema pri Podčetrtku © spletna stran župnije

Namen Heminega jubilejnega leta, ki sovpada z letom vere, je poglobiti vero. Želeli so jo predstaviti kot človeka, na katerega se lahko oziraš in ti je vzor vere. Hema - verna, socialno in čezmejna. Premostila je mnogo meja, ne le med narodi, tudi med stanovi.

Tudi po četrtkovi slovesnosti se bodo nadaljevala romanja v Krko. Sicer pa bo 1. septembra 2013 ob 10h slovesnost tudi pri sveti Emi pri Podčetrtku v Sloveniji.

Več o jubilejnem Heminem letu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.