Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tomaž Plahutnik v Parizu (foto: Arhiv Društva Slovencev v Parizu)
Tomaž Plahutnik v Parizu

Praznovanje dneva državnosti v Parizu

| 25.06.2013, 09:49 Matjaž Merljak

Društvo Slovencev v Parizu je tudi letos organiziralo praznovanje slovenske državnosti in shod pariških Slovencev. To je bilo 15. junija 2013 v prostorih Slovenskega doma v Chatillonu, kjer se Slovenci zbirajo že 34 let. Letošnje, že sedmo praznovanje dneva državnosti po vrsti, je imelo naslov Od doma gledam v bodočnost in v svet.

Začetek je bil s sveto mašo v kapeli Svetega Križa, somaševala sta Edvard Kovač in Alek Zwitter, bogoslužje sta polepšala citrar Tomaž Plahutnik in operni pevec Marko Kobal. Tretji gost praznovanja je bil pesnik Tone Kuntner.

Vsi trije so nastopili v dvorani Slovenskega doma. Udeležili so se ga številni pariški Slovenci in francoski prijatelji, ljubitelji slovenske kulture. Med častnimi gosti je bila tudi Darja Golež, pooblaščena ministrica s soprogom. Nastopajoči so ustvarili praznično slovensko vzdušje. "Slovenska beseda je zazvenela v vsem svojem razkošju in v vsej svoji lepoti; ponovno smo odkrili Cankarja in druge velikane slovenske besede, v interpretaciji Toneta Kuntnerja. Baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik sta izvedla slovenske napeve v vsej svoji lepoti, ob spremljavi miline strun ..." je sporočila predsednica Društva Slovencev v Parizu Ana Vičič.

Med sveto mašo v Parizu
Med sveto mašo v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Gostje iz Slovenije v družbi Ane Vičič
Gostje iz Slovenije v družbi Ane Vičič © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Tone Kuntnr je v pogovoru za naš radi poveal, kako je doživel praznovanje, katere literate je interpretiral, če je bil izbor poseben glede na to, da je nastopal v Parizu in kako se mu zdi, da državne praznike praznujejo rojaki po svetu.

Zbrane v Parizu je pozdravila pooblaščena ministrica Darja Golež
Zbrane v Parizu je pozdravila pooblaščena ministrica Darja Golež © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Tone Kuntner je bil že v petek, 14. junija, gost v prostorih francoskega P.E.N. kluba. Literarni večer je povezoval in pesnika predstavil častni član francoskega PEN-a prof. dr. Edvard Kovač, sicer aktiven član mednarodne zveze PEN in njenega Odbora za mir.

Kuntner je doživeto, kot to zna le pesnik, ki je hkrati še igralec, recitiral nekaj svojih pesmi, katerih francoske prevode, izdelane prav za to priložnost, sta prebrali prevajalki Alenka Zver in Liza Japelj Carone. Po branju se je razvil sproščen pogovor in številni prisotni francoski literati so bili očarani nad avtentično pesnikovo osebnostjo in neposrednostjo njegove poezije, ki niha med navezanostjo na zemljo in alkimijo duše.

Kuntner, Plahutnik in Kobal gostje pariškega Pena
Kuntner, Plahutnik in Kobal gostje pariškega Pena © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

K čaru večera je prispevala občutena glasbena spremljava citrarja Tomaža Plahutnika, za konec pa je baritonist Marko Kobal, prvak ljubljanske Opere, zapel še "Slovenec sem". Predsednik francoskega PENa Sylvestre Clancier je na koncu vzhičen vzkliknil, da je bila to ena najlepših prireditev v njegovem klubu do zdaj.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.