Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Spomnili so se neobsojenih žrtev

| 24.06.2013, 12:27 Matjaž Merljak

V poletnih mesecih se skoraj vsako nedeljo vrstijo zabave na Slovenski pristavi kakor tudi na takozvani SNPJ Farmi. V nedeljo, 9. junija 2013, so starši otrok, ki obiskujejo sobotno slovensko šolo v župniji Marije Vnebovzete, pripravili piknik na Pristavi. Letos pač mineva 60 let od ustanovitve te Slovenske šole, ki so ji dali pobudo Zdravko Novak, Petra Golobič in Slavka Oven z tedanjim župnikom Matijem Jagrom.

Skozi 60 let je ta osnovna šola nudila priložnost učiti in izkusiti naš slovenski jezik, zgodovino, kulturo in naše tradicije. Zato bo skozi vse leto ta šola praznovala z razno aktivnostjo.

Vsakoletni piknik se je začel kot običajno z daritvijo svete maše, ki jo je daroval župnik Janez Kumše v paviljonu. Po maši so gospodinje postregle z dunajskim zrezkom z vsemi prilogami. Razvil se je prijeten dan ob srečanju prijateljev in podpornikov te tako važne ustanove.

Sredi popoldneva so glasbeniki stopili na oder in gratis igrali lepo slovensko glasbo. Za obiskovalce slovenske šole so starši tudi pripravili otroške igrice za njihovo zabavo. Bil je lep dan, ki pa je bil tudi dobro obiskan.

Junijska slovesnost na Slovenski pristavi
Junijska slovesnost na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Spomin na pomorjene na Slovenski pristavi
Spomin na pomorjene na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Preteklo nedeljo, 16. junija, ko ta dežela praznuje Očetovski dan, smo se clevelandski rojaki zopet srečali na Slovenski pristavi. Tokrat je bila spominska sveta maša ob 68-letnici končane vojne in končanega likvidiranja v Kočevskem rogu in drugod po Sloveniji, kjer ležijo trupla neobsojenih žrtev. Čeprav je vse kazalo, da nas bo preganjal dež, je bila sveta maša darovana na prostem pri kapelici Marije Pomagaj na Orlovem vrhu. Vreme je ostalo stabilno, brez padavin in je sveto daritev molil sin beguncev, ki je bil rojen na Vetrinjskem polju, župnik France Kosem.

Med nagovorom nas je opomnil naj spoštujemo očete in se tudi spomnimo očetov, ki so že šli v večnost. Izpostavil je tudi spomin na vse, ki so padli v vojni, na vse ki so bili neobsojeno umorjeni in seveda vse žrtve nasilja, bodisi na tej ali oni strani, saj so se vsi uvrstili v te ali one brigade po svojih prepričanjih. Vsi so se borili, za kar so verjeli in dali svoje drago življenje.

Omenil je, da je čas, da se vsi spravimo s preteklostjo in se ozremo v prihodnost z odpuščanjem v naših srcih, saj samo tako bomo lahko z mirnim srcem gledali naprej in živeli po krščanskem navodilu. Po maši se je lepa množica preselila po klančku navzdol, kjer je vse, kdor je namreč naprej rezerviral, čakalo kosilo. Na ta dan ni piknika, a se vseeno ljudje kar zadržijo ob mizah v prijateljskem pogovoru, drugi se pa odpravijo proti domu, kjer vsaka družina na svoj način praznuje Očetovski dan.

Na Slovenski pristavi so se zbrale vse generacije
Na Slovenski pristavi so se zbrale vse generacije © Tone Ovsenik

Župnija svetega Vida v tem letu praznuje 120-letnico ustanovitve. V soboto, 15. junija, smo se posebno spomnili zavetnika župnije, Svetega Vida na njegov godovni dan. Posebno smo se spomnili tudi ustanovitelja msgr. Vida Hribarja in mnogih zvestih faranov, ki so leta 1893 ustanovili župnijo Svetega Vida.

Z začetkom 21. junija je določen čas v naši deželi za molitev za versko svobodo z zaključkom s sveto mašo 4. julija. S pričakovanjem prve faze takozvane Obamacare, ki bo izvedena 1. avgusta letos, nas škof Lennon z vsemi škofi v ZDA prosi za molitve in akcijo ohraniti versko svobodo, kot je zajamčena v Konstitciji. Skozi zadnja leta je bilo število prilastil in zlorabe v verski svobodi kristjanov v naši deželi. Goreče smo naprošeni, da molimo za naše zdravo moralno blaginjo v deželi in za dodatno dozo resnične modrosti naših državnih vodnikov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.