Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Še letos kanonizacija Janeza Pavla II.?

Papež in Sveti sedež | 27.06.2013, 07:00 Marta Jerebič

Teologi na Kongregaciji za zadeve svetnikov so priznali drugi čudež na priprošnjo blaženega Janeza Pavla II. Za razglasitev njegovega svetništva je tako potrebna le še odobritev komisije kardinalov in škofov ter končni podpis papeža Frančiška.

Kot poroča italijanska agencija ANSA, sta meseca aprila dva zdravnika čudež potrdila kot ozdravljenje, ki ga ni mogoče razložiti po naravni poti. Postulator za kanonizacijo pokojnega papeža msgr. Slawomir Oder za katoliško agencijo CNA povedal, da je ob iskanju drugega čudeža izbral nekaj primerov, Kongregacija za zadeve svetnikov pa je nato izmed njih izbrala enega, ki ga v tem času preučujejo. Kongregacija namreč vsak primer zelo natančno preuči, da ugotovi, ali za čudež ni mogoča nobena znanstvena razlaga in da je neposredno povezan s priprošnjo svetnika, za katerega gre.

Monsinjor Oder je za italijanski dnevnik Avvenire povedal, da so se domnevni čudeži na priprošnjo blaženega Janeza Pavla II. zgodili na Poljskem, v Italiji, Španiji, Združenih državah, Mehiki, Kolumbiji in Braziliji. Benedikt XVI. ga je razglasil za blaženega 1. maja 2011, potem ko je po njegovi priprošnji čudežno ozdravela francoska redovnica sestra Marie Simon-Pierre, ki je imela parkinsonovo bolezen.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.