Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež: Nihče ni nekoristen v Cerkvi

Papež in Sveti sedež | 26.06.2013, 13:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o Cerkvi kot templju Svetega Duha. Ob tem je poudaril, da smo v Cerkvi vsi pomembni. V Božjih očeh smo vsi enaki, tudi papež, je dejal in vernike pozval, naj Cerkvi prinašamo svoje življenje in srce.

Ljudje smo žive skale Božje zgradbe; smo božje ljudstvo. „Nihče ni nekoristen v Cerkvi. In če kdo slučajno reče kateremu izmed vas: 'Pojdi domov, ker si nepotreben,' to ni res. Vsi smo potrebni v Cerkvi pri gradnji tega Templja.

Papež Frančišek je ob tem dejal, da prav tako nihče ne more reči, da je najpomembnejši v Cerkvi: „Vsi smo enaki v Božjih očeh. Pa vendar lahko kdo izmed vas vpraša – „Gospod papež, ali ste vi enaki nam?“ Da, sem kot vsak izmed vas, vsi smo enaki, vsi smo bratje. Nihče ni anonimen: vsi oblikujemo in gradimo Cerkev.“

Ob tem je nagovoril vse tiste, ki pravijo, da s Cerkvijo nimajo nič. Dejal je, da s tem manjka njihova opeka v tem Templju. „Nihče ne more kar oditi. Vsi moramo Cerkvi prinašati svoje življenje, srce, ljubezen misel, delo …“ je dejal papež in dodal, da se moramo pri tem odpreti delovanju Svetega Duha. Biti moramo žive skale, ne pa utrujeni, zdolgočaseni in brezbrižni. „Kristjan mora biti živ, vesel, da je kristjan. Živeti mora to lepoto, ki tvori Božje ljudstvo oziroma Cerkev," je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.