Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek

Pred pol stoletja umrl prelat dr. Franc Grivec

Slovenija | 26.06.2013, 11:29 Tone Gorjup

V Ljubljani je na današnji dan leta 1963 umrl teološki profesor in duhovnik Franc Grivec. Njegovo življenje in delo je bilo tesno povezano z apostoloma Slovanov sv. Cirilom in Metodom. Tako kot njegova smrt, je tudi današnja - petdeseta obletnica njegovega odhoda v večnost povezana z njima. Letos se spominjamo 1150. obletnice njunega prihoda v slovanske dežele, za takratno 1100 letnico pa je s predavanji in razpravami doma in v tujem tisku sodeloval pri pripravi na to jubilejno leto, čeprav sam glavnih slovesnosti ni dočakal.

V Družini za 1. avgust 1963 so ob smrti Franceta Grivca med drugim zapisali: V letu, ko obhajamo spomin prihoda sv. Cirila in Metoda med Slovane, je 26. junija dokončal tek življenja veliki mož slovenske zemlje, zaslužni znanstvenik, čigar življenje in delo je bilo tesno povezano z rastjo ciril-metodijske ideje v zadnjih desetletjih. Šestdeset let znanstvenega dela pokojnega profesorja je bilo namreč v glavnem posvečeno raziskovanju delovanja in nauka svetih slovanskih blagovestnikov ter v tesni zvezi s tem opredelitvi katoliškega nauka o Cerkvi.

Franc Grivec je bil rojen rojen je bil leta 1878 v Velikem Lipovcu pri Ajdovcu. Po študiju v Ljubljani in Innsbrucku je predaval nauk o Cerkvi in vhodno bogoslovje na teološki fakulteti v Ljubljani. Raziskoval je rusko, poljsko in češko književnost. Največ pozornosti pa je namenil delu solunskih bratov Cirila in Metoda ter Brižinskim in starocerkvenoslovanskim spomenikom. Grivčevo najbolj znano delo je Žitje Konstantina in Metodija. V zvezi z njima je v knjigi o knezu Koclju osvetlil najstarejšo dobo zgodovine slovenskega naroda. Posvečal se je tudi dogmatični teologiji, zlasti vprašanju Cerkve. Njegova knjiga Cerkev je prvo ekleziološko delo v slovenščini.

Grivec ob praznovanju 1100-letice prihoda sv. Cirila in Metod med Slovane

Franc Grivec je še dočakal, da se je vsa krščanska Evropa začela pripravljati na veliki jubilej prihoda svetih bratov na Moravsko. Zanimanje zanju je v letih 1962 in 1963 precej naraslo. Tudi papež je spodbujal k njunemu češčenju in praznovanju pomembnega jubileja. Grivec je za to leto pripravil šmarnice o sv. Cirilu in sodeloval pri pripravi pastirskih pisem o praznovanju jubileja. Po želji cerkvenih predstojnikov je pripravil novo izdajo knjige o Sv. Cirilu in Metodu za Mohorjevo družbo. Prav zadnje dni pred smrtjo pa je še pripravil predavanje o svetih bratih kot apostolih vesoljnega edinstva za cirilmetodijsko zborovanje v Salzburgu od 12. do 16. julija 1963.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...