Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež odprl srečanje rimske škofije

Svet | 18.06.2013, 12:46 Marjana Debevec

V Vatikanu se je sinoči začelo srečanje rimske škofije z naslovom: Kristus, potrebujemo te! Dogodek je odprl papež Frančišek, ki se je pred vstopom v dvorano zadržal z mnogimi verniki, ki so slovesnost zunaj spremljali preko velikih ekranov. Papež je spregovoril na temo: Ne sramujem se evangelija.

Papež je zbranim, ki so ga večkrat prekinili z glasnim ploskanjem, dejal, da moramo milost, ki smo jo zastonjsko prejeli, darovati tudi našim bližnjim. Zatem je spregovoril o sodobnih ljudeh, ki brezuspešno iščejo upanje.

Vsak od nas naj v tišini pomisli na ljudi, ki živijo brez upanja in so pogreznjeni v globoko žalost. Srečo iščejo v alkoholu, drogi, igrah na srečo, denarju, neurejeni spolnosti...“ Upanje jim moramo po papeževih besedah ponuditi preko našega veselja. In kako? Z nasmehom in predvsem s pričevanjem. Slednje po besedah svetega očeta zahteva pogum in potrpežljivost.

Moramo izstopiti iz nas samih, iz naših skupnosti in se odpraviti tja, kjer ljudje živijo, delajo in trpijo ter jim oznanjati Očetovo usmiljenje.“

Pri tem bi nas lahko oviralo razočaranje ob neuspehih. Zato je po besedah papeža Frančiška potreben duhovni boj, ki je mučeniška pot vseh kristjanov. Svoj nagovor pa je sklenil z besedami: "Ne bojte se!".

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...