Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež in Bratuškova o gospodarski krizi, prispevku Cerkve na socialnem in šolskem področju

Papež in Sveti sedež | 13.06.2013, 13:48 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek. Ta se je nato pogovarjala tudi z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem.

Kot sporoča izjava za javnost, ki jo je objavil Tiskovni urad Svetega sedeža, so med srečanjem potrdili dobre odnose med Svetim Sedežem in Republiko Slovenijo. Sogovorniki so izrazili pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga glede dvostranskih tem, povezanih z odnosi med cerkveno in civilno skupnostjo. Še posebej so ob tem poudarili zgodovinski prispevek Cerkve v življenju države in pomen, ki jo ima varovanje verske svobode za harmoničen razvoj slovenske družbe.

Papež in Bratuškova sta se dotaknila tudi izzivov, s katerimi se Slovenija sooča v gospodarski krizi, govorila pa sta tudi o pomoči, ki jo katoliška skupnost v sodelovanju z državnimi ustanovami, lahko daje na socialnem in vzgojnem področju. Na kratko sta se dotaknila tudi nekaterih mednarodnih izzivov.

Na spletni strani slovenske vlade pa je še zapisano, da sta posebno pozornost namenila prihodnosti mladih in upanju. Predsednica vlade je pojasnila, da se veseli tudi večstranskega sodelovanja in da si tudi v bodoče želi sodelovanj v sklopu različnih večstranskih forumov. Bratuškova je ob koncu obiska papeža Frančiška povabila v Slovenijo.

Bratuškova je s pogovori pri Svetem sedežu končala svoj prvi delovni obisk v Rimu, v sklopu katerega se je včeraj srečala z italijanskim kolegom Enricom Letto in italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom. Z njima se je pogovarjala o izhodu iz gospodarske in finančne krize doma in v Evropski uniji ter o dvostranskih odnosih. Opravila je tudi vljudnostni obisk pri kardinalu Francu Rodetu.

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...