Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Robert Sund (foto: Osebni arhiv)
Robert Sund

Sveti Duh v glasbi

| 19.05.2013, 21:21

V oddaji Sakralna glasba bomo poslušali deli skladateljev Mahlerja in Bacha v katerih sta se poklonila tretji Božji osebi.Prvi del Mahlerjeve osme simfonije, simfonije tisočev je uglasbitev himne, Pridi Stvarnik, sveti Duh in je eno najobsežnejših vokalno-instrumentalnih del v klasičnem koncertnem repertoarju. Bachov Credo iz njegove velike maše v h - molu pa sem izbral ker je v njej ena najlepših uglasbitev besedila Verujem v Svetega Duha.

In morda še opozorim, da smo prejšnjo nedeljo v oddaji Sakralna glasba gostili izjemnega zborovodjo in skladatelja, Roberta Sunda.

"Ko vidiš mlade z vso mašinerijo na katero pritiskajo in jo poslušajo vsak trenutek, se res lahko zamisliš. Kultura ima zelo močan vpliv in pomen v razvoju posameznika in skupnosti," je med drugim povedal.

Robert Sund je priznan dirigent in skladatelj na švedskem in mednarodnem prizorišču. Ustanovil in vodil je ženski zbor La Cappella in mladinski zbor Uppsala Musikskolas Kammarkör. Leta 1993 ga je Švedsko združenje zborovskih dirigentov imenovalo za dirigenta leta.

V intervijuju za naš radio je med drugim povedal: "Veliko sodelujem v različnih žirijah na tekmovanjih in vsakič, ko se na programu pojavi slovenski zbor, še posebej pozorno prisluhnem. Slovenski zbori imajo čvrst zvok. Glasovi so zreli in celoten učinek je nekaj posebnega. Severni zbori od koder prihajam tudi jaz, imajo manjše glasove in posledično zbori ustvarijo manj zvoka. To je nekaj posebnega in to se potrjuje tudi zdaj, ko delam z zborom, ki me je povabil v Ljubljano, vaš Megaron."

Prisluhnite posnetkom oddaj!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...