Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Metka Klevišar in Julka Žagar (foto: osebni arhiv Metke Klevišar)
Metka Klevišar in Julka Žagar

Kako udomačiti bolezen

| 09.05.2013, 14:29

Knjigo s takim naslovom je Metka Klevišar napisala pred 23 leti, a njena vsebina ostaja aktualna. Vedno znova: za vsakogar, ki zboli in tudi za vse njegove bližnje. Za oddajo o soočanju z boleznijo v starosti je bila tako Metka Klevišar kot gostja v oddaji Modrost v očeh prava izbira. Skupaj s prijateljico Julko Žagar s svojim načinom življenja dokazujeta, kako je kljub bolezni možno bogato in polno življenje v starosti.

Najbrž ni naključje, da smo med pripravljanjem oddaje zboleli prav vsi družinski člani in je prebiranje Metkinih besedil o bolezni in zdravju dobilo čisto nov smisel; zelo praktičen pravzaprav.

Metka Klevišar se je z boleznijo srečala že kot otrok v družini, ki jo je močno zaznamovala mamina srčna bolezen. V prvem letniku študija medicine pa jo je, staro komaj devetnajst let, presenetila novica, da je najverjetneje zbolela za multiplo sklerozo, kar so čez dve leti potrdile tudi nevrološke preiskave. Kot zdravnica pa se je tudi na svoji poklicni poti srečevala z zelo težko boleznijo: na Onkološkem inštitutu je delala z bolniki, ki so imeli pljučnega raka. Metka je tudi tista, ki je v okviru Karitas zasnovala Skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih, iz katere je leta 1995 nastalo samostojno Slovensko društvo hospic. Vseskozi pa je živela s svojo boleznijo in razbirala, kaj ji govori in kaj se lahko nauči iz svoje situacije...

V oddaji smo se pogovarjali o izpuščanju moči, kar bolezen v starosti skoraj neizogibno prinese s seboj, pa tudi o tem, če je upanje v bolezni samo ozdravitev ali je lahko še kaj drugega. Tudi smrt je bila tema našega pogovora pa kako težko bolezen sprejemajo svojci obolelega, za katere je marsikdaj še huje kot za bolnika. In tudi o tem, kako lahko vera pomaga pri sprejemanju bolezni.

Ker pa smo ravno v prejšnji oddaji Modrost v očeh govorili o alternativnih oblikah bivanja za starostnike, sem imela krasno priložnost, da se tudi o tem pogovorim z njo in njeno prijateljico Julko Žagar, ki se mojstrita v umetnosti sobivanja.

Zato, prav lepo povabljeni k poslušanju oddaje, v kateri boste lahko slišali tudi nekaj knjižnih odlomkov Metkinih knjig.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...