Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ljudski pevci iz Šentruperta (foto: Vesna Sever)
Ljudski pevci iz Šentruperta

Ljudski pevci iz Šentruperta nad Laškim

| 06.05.2013, 21:00

V prvi majski oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili ljudske pevce iz Šentruperta nad Laškim, ki delujejo v okviru Kulturno-umetniškega društva Šentrupert.

Šentrupert leži na najvišji točki med Šentjurjem in Laškim in sodi v občino Laško. Del krajevne skupnosti zajema krajinski Kozjanski park. Ljudje se vozijo na delo v dolino, za dopolnilno dejavnost pa kmetujejo. Nekdaj so imeli rudnik črnega premoga in žgali oglje. V kraju imajo cerkev sv. Ruperta, gostilno, novo šolo in vrtec, trgovino, bencinsko črpalko, dva kulturna domova, gasilski dom in tri kulturna društva. Znotraj Kulturno-umetniškega društva deluje več sekcij; tri pevske skupine (mešani pevski zbor, oktet in ljudski pevci), dramska skupina in skupina, ki se ukvarja s prikazi starih običajev.

Najbolj običajno fantovsko ljudsko petje barvajo trije po melodičnih linijah različni glasovi. Skupin s tako zasnovo je bilo včasih več in vsako sta zaznamovala predvsem glasova naprej in čez. Tudi ljudskim pevcem iz Šentruperta nad Laškim dajeta pečat mehak glas naprej in odprt, nekoliko oster glas črez, ki ju podkrepi še globok bas. Jože Deželak, Vinko Knafelc, Franci Pertinač in Martin Gračner so odraščali z ljudsko pesmijo in prihajajo iz pevskih družin. V Šentrupertu in okolici se je nekdaj pelo ob in po različnih opravilih; na domačih kolinah, mlatičkih likofih, po žetvah … Pred več kot 30-imi leti je prišlo do nastanka skupine ljudskih pevcev, z namenom, da bi zapela na vsakem likofu. Ker takratni čas ljudskemu petju ni bil naklonjen, jim je spodbuda dolgoletnega prijatelja z radia Celja, Jureta Kraševca, da naj vztrajajo, veliko pomenilo. Tudi čas delovanja duhovnika Dorija v kraju je pripomogel, da so pevci po napornih zborovskih vajah zapeli domačo, ljudsko pesem. Skupina v tej zasedbi deluje 25 let. V svojem repertoarju imajo vsebinsko raznolike pesmi. Predstavljajo se na krajevnih, občinskih in drugih prireditvah; večkrat so bili izbrani za nastop na regijskih, trikrat tudi na državnem srečanju pevskih in godčevskih skupin.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...