Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež pozval k zaščiti dostojanstva priseljencev in beguncev

Svet | 25.05.2013, 18:01

Papež Frančišek že od začetka svojega pontifikata posebno skrb namenja priseljencem in beguncem ter vsem, ki so preganjani in izkoriščani. S pozivom, naj pomaga pri iskanju rešitev za njihove težave, se je med drugim obrnil na papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih, ki je imel v preteklih dneh v Rimu plenarno zasedanje.

"Vabim vse vlade in zakonodajalce v vsej mednarodni skupnosti, naj k resničnosti ljudi, ki so prisilno preseljeni, pristopijo z učinkovitimi pobudami in novimi pristopi, da bi zaščitili njihovo dostojanstvo, izboljšali njihove življenjske pogoje in se spoprijeli z izzivi, ki izhajajo iz novih oblik preganjanja, zatiranja in suženjstva. Gre za človeške osebe, ki potrebujejo solidarnost in pomoč, potrebujejo hitro ukrepanje, a potrebujejo tudi in predvsem razumevanje in dobroto," je med drugim dejal papež.

Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih je vatikanska ustanova, ki svetega očeta seznanja z vprašanji, povezanimi s položajem priseljencev, ter predlaga, kako se soočati z njimi. "Tudi mi kot Cerkev ne pozabimo, da ko negujemo rane beguncev, prebežnikov in žrtev trgovine z ljudmi, uresničujemo Jezusovo zapoved ljubezni, ki nam jo je pustil, ko se je identificiral s tujcem, trpečim, z vsemi nedolžnimi žrtvami nasilja in izkoriščanja," je dodal sveti oče.

Papež Frančišek je udeležence zasedanja pozval, naj pomagajo priseljencem, beguncem in žrtvam trgovine z ljudmi ter vsem, ki so se znašli v stiski, prinašajo upanje.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...