Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

FOTO: 55. obletnica SKM Essen

| 30.05.2013, 05:40 Matjaž Merljak

Tradicionalno binkoštno srečanje rojakov iz Essna v Nemčiji je potekalo v nedeljo, 19. maja 2013. Letos so praznovali 55. jubilej Slovenske katoliške misije. Osrednja točka je bila sveta maša v cerkvi svete Jedrti, osrednja gostja na praznovanju pa je bila Mojca Kucler Dolinar iz Slovenije.

Glavni mašnik je bil dr. Zvone Štrubelj, novi župnik v Beneluksu. Navdušil je več kot 240 navzočih. To je preseglo število zadnjih let. Poleg njega je bil še župnik Marko Japelj iz Zaplaza, prišel je skupaj z zborom iz Tržišča, rojstne župnije Lojzeta Grozdeta. Pri maši so zbrali slišali tudi pozdrave kanonika dr. Doernemanna, ki je na škofiji odgovoren za pastoralo tujcev.

Mojca Kucler Dolinar je nagovorila rojake, jih pohvalila v zvestobi ohranjanja verske in kulturne dediščine v deželi ter o svetih idealih, ki nam jih daje Lojze Grozde.

Prireditev je sestavljena iz kulturnega in zabavnega dela. Ob tem so praznovali tudi 69. rojstni dan župnika Lojzeta Rajka. Za zabavo je igral ansambel Bitenc iz Dobrove pri Ljubljani.

Govora Mojce Kucler Dolinar in g. Doernemanna najdete na spletni strani SKM Eseen v rubriki aktualno.

Mašniki z najmlajšimi udeležnci romanja
Mašniki z najmlajšimi udeležnci romanja © Arhiv slovenske misije v Essnu

Ansambel Bitenc v Essnu
Ansambel Bitenc v Essnu © Arhiv slovenske misije v Essnu

V 55-ih letih so med Slovenci v Essnu delovali številni slovenski duhovniki. Prvi župnik dr. Janez Zdešar je prišel leta 1958 in je bil v Essnu do leta 1961. Zdaj je v domu sveti Jožef v Celju. Za njim je prišel Ciril Turk, ki je deloval od septembra 1959 do septembra 1966. Od leta 1961 do leta 1982 je deloval Ivan Ifko. Med letoma 1966 in 1972 je bil v Essnu Alojzij Škraba, od 1972 do 1981 pa Pavle Uršič. Do leta 1997 je deloval Janez Pucelj, ki zdaj deluje v Muenchnu. Do 1997 do 2005 je bil Janez Zaplotnik. Mnoga leta je duhovnikom pomagal diakon Stanislav Čeplak, ki je bil po Zaplotnikovi smrti namestnik upravitelja župnije.

Lojze Rajk je nekaj časa hodil maševat v Essen iz sosednje Belgije, od 1. oktobra 2006 pa je essenski župnik. V teh letih je bilo veliko veselja in milostnih trenutkov. Ali se ta doba po načrtih nemške škofovske konference zaključuje in bodo ukinjene narodnostne misije? Odgovor bo prinesla prihodnost.

Mojca Kucler Dolinar in Lojze Rajk
Mojca Kucler Dolinar in Lojze Rajk © Arhiv slovenske misije v Essnu

V dvorani pod cerkvijo svete Jedrti
V dvorani pod cerkvijo svete Jedrti © Arhiv slovenske misije v Essnu

Drugi del praznovanja 55-letnice SKM Essen bo na letnem romanju prvo nedeljo v oktobru v Kevelaer, kamor pridejo ljudje iz petih škofij: Aachen, Köln, Münster, Paderborn in Essen.

Zbor iz Tržišča
Zbor iz Tržišča © Arhiv slovenske misije v Essnu

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...