Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gospa Sveta na Celovškem. (foto: Wikipedia)
Gospa Sveta na Celovškem.

Šmarnice na avstrijskem Koroškem

| 20.05.2013, 11:45 Matjaž Merljak

V nedeljo, 26. maja 2013, Referat za cerkveno glasbo pri Dušnopastirskem uradu vabi na 16. Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti. V sredo, 29. maja 2013, pa bodo slovenske šmarnice tudi v celovški stolnici.

Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti povezujejo vernike iz Roža, Podjune in Zilje, prav tako pa so tudi čezmejno srečanje, saj se jih vsako leto udeležujejo tudi Slovenci iz Slovenije ali kot sodelujoči zbori, pritrkovalci ali pa kot verniki. Letos bo pri duhovnem koncertu pred šmarnicami sodeloval MePZ Klas iz Grobelj, zapela pa bosta tudi MePZ Gorotan iz Šmihela in skupina Ascolti iz Št. Ilja.

Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti bodo v nedeljo, 26. maja 2013. Ob 12. uri bo sveta maša v slovenščini; ob 14. uri duhovni koncert in ob 15. uri pa bodo slovesne šmarnice. Pridigal bo dekan Janko Krištof, na orglah bo igrala Špela Filipič. Sodelujejo tudi pritrkovalci iz Smlednika pri Kranju in nabijalci iz Kazaz.

V mesecu maju se v celovški stolnici sv. Petra in Pavla dnevno obhajajo šmarnice, ki so vsakič pevsko oblikovane na poseben način. V sredo, 29. maja ob 18.15 bodo zadonele slovenske šmarnice Sveti Materi Božji v čast. Pevsko jih bodo oblikovali MePZ Jakob Petelin Gallus, Slovenski Dušnopastirski urad in Katoliška akcija. Poleg tega so pevke in pevci slovenskih zborov povabljeni k sodelovanju, da zapojejo slovenske ljudske Marijine pesmi ter Lavretanske litanije. V sredo, 22. maja bo ob 19:00 za vse zainteresirane glasbenike skupna vaja v prostorih Slovenske gimnazije. Po šmarnicah so pevke in pevci povabljeni na prigrizek.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...