Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marija Vnebovzeta v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Marija Vnebovzeta v Clevelandu

Otroci v Clevelandu so kronali Marijo

| 12.05.2013, 17:58 Matjaž Merljak

Maj je Marijin mesec, v katerem je priložnost da posnemamo Marijo kot zvesti Jezusovi učenci in molimo za mir v našem svetu, molimo za okrepitev družinskega življenja in molimo za poglobitev naše osebne vere v Kristusa našega Gospoda.

V prvih dneh meseca, oziroma na prvo majsko soboto so učenci slovenske šole svetega Vida, po rednem sobotnem pouku, kronali Majsko Devico Marijo. Običajno kronajo Marijo na posebno postavljenem, z rožami okrašenem kipu v prezbiteriju, a letos je Cerkev še v velikonočnem času in tako še okrašena, so kronali Marijo pri stranskem oltarju.

V župniji Marije Vnebovzete bo to kronanje na praznik Fatimske Gospe v ponedeljek zvečer. V tej župniji so tudi postregli z zajtrkom z palačinkami preteklo nedeljo po vseh mašah. To je bilo zadnjikrat do jeseni, ko se stvar spet zna ponavljati.

Marijina podoba v Clevelandu
Marijina podoba v Clevelandu © Tone Ovsenik
Mladina slovenske sobotne šole Marije Vnebovzete danes, ko praznujemo Materinski dan v naši deželi, prodaja razne rože in sadike za olepšanje naših vrtov.

Pretekli ponedeljek je v cerkvi Marije Vnebovzete podal koncert obrtno-podjetniški zbor iz Šmarij pri Jelšah. Po koncertu je bilo prijazno srečanje s pevci ob pecivu in kavici. Ta skupina 22 pevcev je tudi gostovala v Torontu, Hamiltonu in Montrealu v Kanadi. Sponzor te turneje pevcev je firma Škrabel, izdelovalec cerkvenih orgel.

Ameriški škofje so letos, kot lani v naši državi, z dovoljenjem Rima, odločili naj se praznik Gospodovega vnebovzetja obhaja na nedeljo in to bo danes, 12. maja.

Velikonočni čas v Clevelandu
Velikonočni čas v Clevelandu © Tone Ovsenik
V sredo, 8. maja je bil sprejet v tako zvani Cleveland International Hall of Fame naš slovenski škof v pokoju Edvard Pevec. Odkar ta organizacija obstaja, je vsako leto bil sprejet vsaj en Slovenec. Leta 2010 je bil to Avgust Pust, leta 2011 Tony Petkovšek in lansko leto pa dr. Vladimir Rus.

Pri svetem Vidu so članice Oltarnega društva spet postregle z domačimi krofi v soboto. Poleg tega je tudi prvič potekal na zemljišču župnije tako zvani Flea market, ki je vseboval okrog sto ponudnikov vseh vrst stvari, vse od novih do rabljenih objektov. Župnija, kot okoliške organizacije, so stopile skupaj in to organizirale v upanju, da ta naselbina spet zaživi in se vrne v čase, ko smo še tu živeli Slovenci in lepo oskrbovali svoje domove v ponos soseski.

V oznanilih beremo, da bo tudi letos clevelandski škof Rihard Lennon daroval sveto mašo za vse pare, ki praznujejo zlato poroko. Ta pobožnost bo v katedrali Janeza Evangelista v centru mesta v nedeljo, 2. julija, ob 14.30. Zlatoporočenci so seveda vabljeni, da se prijavijo. To lahko storijo v domačih župniščih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.