Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Občni zbor Zedinjene Slovenije

| 09.05.2013, 12:26 Matjaž Merljak

Zedinjeno Slovenijo so ustanovili prvi povojni begunci takoj pa prihodu v Argentino, 25. januarja 1948, pod imenom Društvo Slovencev. Precej let je bilo edina naša ustanova, nato pa, ob nastajanju krajevnih Domov in drugih organizacij, je postalo krovno društvo organizirane slovenske skupnosti v Argentini. Po tolikih letih še vedno odločilno posega v razvoj in delo rojakov na tem koncu sveta.

V nedeljo, 28. aprila 2013, je imela Zedinjena Slovenija svoj 66. redni letni občni zbor. Dan se je začel s sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj. Za vse žive in pokojne člane jo je daroval salezijanec g. Dane Vrečar. V cerkvenem nagovoru je še posebej omenjal vlogo in pomembnost krovne organizacije.

Občni zbor se je začel v drugem sklicu ob 11. uri v prostorih Slovenske hiše. Predsednik Franci Žnidar je pozdravil navzoče in ugotovil, da je zbor po društvenih pravilih v drugem sklicu sklepčen.

Svoje poročilo sta najprej podala tajnik Tone Mizerit in blagajničarka Tonči Vesel. Svoja poročila so zaporedoma prebrali še odborniki-vodje posameznih referatov: kulturna referentka ga. Alenka Jenko Godec; voditeljica šolskega referata Alenka Prijatelj; za srednješolski tečaj ravnateljica prof. Neda Vesel Dolenc, ki je prebrala tudi poročilo bariloškega srednješolskega tečaja, ki ga je poslal dr. Stane Žužek; in za tiskovni referat, lic. Franci Markež. Končno je svoje poročilo podal še predsednik Franci Žnidar.

Iz vsega prebranega je bilo razvidno izredno delo koordinacije in organiziranje, saj ima društvo na skrbi časopisje, šolstvo, kulturne prireditve in pomaga pri mladinskem in zgodovinskem delovanju.

Po nekaterih vprašanjih in pojasnilih, ki so jih postavili prisotni, je v imenu nadzornega odbora dr. Katica Cukjati odobrila delo odbora in predlagala, da člani potrdijo razrešnico za opravljeno v pretekli dobi, kar so prisotni s ploskanjem storili.

Sledile so volitve. Predlagana je bila samo lista odbora, ki so jo prisotni soglasno potrdili. Predsednik bo še v naslednji dvoletni dobi Franci Žnidar. Spremljala pa ga bo večina dosedanjega odbora.

Pri slučajnostih se je razvila debata o pravilniku in članstvu, ter o perečih vprašanjih društva in skupnosti. Ko je bila debata izčrpana je predsednik Žnidar, z zahvalo prisotnim članom in z molitvijo, ki jo je vodil dr. Jure Rode, zaključil že 66. redni občni zbor.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.