Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Božjepotna cerkv na Zaplazu (foto: Gregor Lotrič; Božjepotna cerkv na Zaplazu)
Božjepotna cerkv na Zaplazu

Tržaški Slovenci poromali na Zaplaz

| 06.05.2013, 14:15 Matjaž Merljak

Cilj letošnjega romanja slovenskih vernikov tržaške škofije je bil Zaplaz na Dolenjskem. Poromali so s sedmimi avtobusi, sveto mašo je daroval novomeški škof Andrej Glavan.

Letošnjega romanja, ki jih je prvi začel organizirati pokojni Franc Štuhec, so se 25. aprila 2013 udeležili številni verniki v sedmih avtobusih: iz Sv. Križa in Kontovela, Repentabra in Proseka, Opčin in Trebč, Bazovice, Boljunca, Boršta in Ricmanj, Mačkolj, Doline in Škednja ter Rojana in sv. Ivana.

Slovesno mašo v romarski cerkvi Matere božje je ob somaševanju skoraj vseh zamejskih duhovnikov vodil škof Andrej Glavan. V svojem nagovoru je predstavil evangelista sv. Marka in trpljenje mladega Alojzija Grozdeta v otroških letih. Njegovo telo namreč od 27. maja 2011 čaka vstajenja v stranskem oltarju v tem osrednjem dolenjskem Marijinem središču.

Rektor cerkve in čateški župnik Marko Japelj, ki je na ta dan, na praznik sv. Marka, praznoval svoj god, je ob koncu maše na iskriv in duhovit način opisal nastanek in pomen mozaika, ki je postavljen za oltarjem bl. Alojzija Grozdeta. Mozaik je delo svetovno znanega mozaičarja patra Marka Rupnika.

Po običaju so se potem romarji odpravili na oglede raznih zanimivosti v okolici.

vir: Slomedia.it

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.