Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Kurt Koch (foto: nn)
Kardinal Kurt Koch

Kardinal Koch na obisku v Ukrajini za večji medverski dialog

Svet | 09.06.2013, 09:31 Andrej Šinko

Predsednik papeškega sveta za pospeševanje edinosti kristjanov kardinal Kurt Koch se mudi na obisku v Ukrajini. Tja je odpotoval z namenom poglobiti dialog med katoličani in pravoslavnimi v tej nekdanji sovjetski državi.

Prva dva dni je kardinal Koch preživel v prestolnici Kijev, kjer se je srečal z majhnima skupnostma grko- in rimokatoličanov. Pogovarjal se je tudi z ukrajinskim pravoslavnim metropolitom Volodimirjem z moskovskega patriarhata ter drugimi predstavniki te cerkve. „Vem, da je zelo pomembno, da poglobimo odnos med katoličani in pravoslavnimi in jasno je, da moremo imeti uradne odnose samo s pravoslavno cerkvijo, ki je v občestvu z moskovskim patriarhatom. Menim, da je pomembno, da je bil papež Frančišek (v Argentini) odgovoren za vse vzhodne Cerkve in pozna to stvarnost in je zato zanj zelo pomemben dialog med vzhodnimi katoličani in pravoslavnimi cerkvami …“, je za Radio Vatikan povedal kardinal Kurt Koch, ki se v Ukrajini mudi natanko 12 let po prvem zgodovinskem obisku papeža Janeza Pavla II. v to deželo. Tam je molil za ozdravitev razdeljenosti med krščanstvom na Vzhodu in Zahodu. Zelo si je namreč prizadeval, da bi Evropa zadihala z obema kriloma pljuč – vzhodnim in zahodnim.

Povsod imajo zelo lepe spomine na obisk papeža Janeza Pavla II. Pred tremi tedni sem bil v Latviji, kjer se ga vsi zelo dobro spominjajo“, je poudaril kardinal Koch. Eden od ključnih temeljev povezovanj med pravoslavno in katoliško cerkvijo pa so mučenci. „Kristjani so najbolj preganjanja verska skupnost na svetu. Bl. Janez Pavel II. je govoril o ekumenizmu mučeništva. Papež Frančišek pa je na srečanju s koptskim patriarhom Tavadrosom govoril o ekumenizmu trpljenja. Mislim, da je zelo pomembno imeti več solidarnosti s kristjani po vsem svetu, ki so preganjani. Hkrati pa lahko vse mučence, ki so že zedinjeni v nebesih, prosimo, da bi znali zgraditi edinost med nami“, je še povedal kardinal Kurt Koch, ki se danes mudi v Lvovu, katoliškem osrčju te države. Jutri bo obiskal Uzhorod in Mukačevo blizu slovaške in madžarske meje. Tudi v teh mestih se bo srečal s katoliškimi in pravoslavnimi voditelji, preden se bo v sredo vrnil v Rim.

Svet, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...