Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra  (foto: p. Robert Bahčič, OFM)
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra | (foto: p. Robert Bahčič, OFM)

Papež o tesni povezanosti Svetega Duha in Cerkve

Cerkev po svetu | 22.05.2013, 14:49 Tone Gorjup

Množica romarjev je tudi tokrat napolnila trg pred baziliko Sv. Peta v Vatikanu, da bi prisluhnila papežu in prejela njegov blagoslov. Frančišek je tokrat spregovoril o Cerkvi, ki po Svetem Duhu izvršuje svoje poslanstvo - oznanja evangelij vsem narodom sveta. Spomnil pa se je tudi žrtev tornada v ameriški zvezni državi Oklahomi.

V veroizpovedi kmalu zatem, ko izpovemo vero v Svetega Duha rečemo: „Verujem ... v eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev“, je dejal papež pred osemdeset tisoč romarji in zatem nadaljeval: „Obstaja globoka povezanost med tema verskima resnicama: Sveti Duh je dejansko tisti, pravi papež, ki daje Cerkvi življenje in jo vodi na njeni poti. Brez navzočnosti in nenehnega delovanja Svetega Duha Cerkev ne bi mogla živeti in ne izpolniti svojega poslanstva, ki ji ga je zaupal Vstali Jezus, naj gre po vsej zemlji in naredi vse narode za njegove učence. Evangelizacija je poslanstvo Cerkve, ne le nekaterih, ampak moje, tvoje, naše poslanstvo! Apostol Pavel je vzkliknil: „Gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal!“ Vsi moramo biti oznanjevalci, še zlasti z življenjem. Pavel VI je poudaril, da je „oznanjevanje milost in poklicanost lastna Cerkvi, njena najgloblja identiteta. Ona obstaja zato, da evangelizira.“

Papež Frančišek se je zatem vprašal, kdo je resnični spodbujevalec evangelizacije in znova spomnil na Svetega Duha. On spodbuja Cerkev in vsakega izmed nas, pri izpolnjevanju Jezusovega naročila, naj naredimo vse ljudi za njegove učence. On je tisti, ki odpira srca za lepoto in resnico evangelija. On prinaša edinost, občestvo, spravo in ljubezen. Obenem nam vliva moč, ki je potrebna, da pogumno pričujemo za Vstalega. Zatem se je papež Frančišek ustavil pri binkoštih, ko je Sveti Duh prišel nad apostole. To je bil odgovor na gorečo molitev. Taka molitev mora biti vedno v središču oznanjevanja in srce našega življenja. Papež je ob koncu vse povabil, naj vsak dan znova utrjujemo svojo vero v delovanje Svetega Duha, se odpiramo njegovim navdihom in darovom, ter postajamo znamenje edinosti in občestva z Bogom sredi sveta, v katerem živimo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.