Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež in koptski patriarh za nove korake do polne edinosti med cerkvama

Svet | 10.05.2013, 15:20

Papež Frančišek je sprejel patriarha koptske pravoslavne cerkve Tavadrosa II. Med tem zgodovinskim srečanjem je sveti oče poudaril, da jim bodo molitev, dialog in želja graditi odnos medsebojne ljubezni omogočili delati korake do polne edinosti. Dialog med cerkvama se je začel pred 40. leti, ko sta se prvič srečala papež Pavel II. in Šenuda III.

Prijateljstvo in teološki dialog med cerkvama sta se sicer začela po drugem vatikanskem cerkvenem zboru, duhovni temelj zbliževanja med cerkvama pa sega še v čase mučencev, ki so bili prve priče edinosti cerkvenega telesa. O tem je papež Frančišek spregovoril s Tavadrosom II., ki je 118. aleksandrijski papež Koptsko pravoslavne cerkve s sedežem sv. Marka. Takoj ob sprejemu je sveti oče izrazil veliko veselje ob tem srečanju, ki je bil, kot je sam dejal, trenutek milosti. „Današnji obisk utrjuje vezi prijateljstva in bratstva, ki že povezujejo sedež sv. Petra s sedežem sv. Marka. Ta je dedič neprecenljive zapuščine mučencev, teologov, svetih menihov in zvestih Jezusovih učencev, ki so skozi rodove pričevali za evangelij, pogosto v zelo težkih okoliščinah.“

Patriarh Tavadros je spomnil, da prihaja iz dežele Nila, iz antične cerkve, ki obstaja že 19 stoletij, in iz dežele meništva. Zatem je papeža povabil na obisk v njihovo deželo: "Naj bo današnje srečanje prvo od mnogih srečanj ljubezni in bratstva med cerkvama. Zato vam predlagam, da 10. maja vsako leto obhajamo praznik bratske ljubezni med katoliško in koptsko pravoslavno Cerkvijo."

Leta 1973 sta prav 10. maja papež Pavel VI. in papež Šenuda III. podpisala skupno izjavo, ki je po besedah papeža Frančiška postala temeljni kamen ekumenskega dialoga: "Veseli smo, da lahko danes potrdimo to, kar sta izjavila najina predhodnika; veseli smo, da smo se prepoznali zedinjene v enem samem krstu, katerega poseben izraz je naša skupna molitev, ki hrepeni po dnevu, ko bomo lahko po Gospodovi želji vsi pili iz istega keliha."

Ob tem je papež izrazil prepričanje, da bodo s pomočjo vztrajne molitve, dialoga in želje, da bi dan za dnem gradili občestvo medsebojne ljubezni, lahko naredili pomembne korake na poti do polne edinosti. Ta pot je po besedah svetega očeta mogoče še dolga, rojeva pa se tudi preko, kot je dejal "ekumenizma trpljenja": "Kot je bila kri mučencev seme moči in plodnosti za Cerkev, tako je lahko sočustvovanje v vsakdanjem trpljenju učinkovito orodje edinosti. To velja tudi za širšo družbo v odnosih med kristjani in nevernimi. Iz skupnega trpljenja namreč lahko z Božjo pomočjo vzcvetita odpuščanje in sprava."

Ob koncu srečanja sta se papež Frančišek in Tavadros II. zbrala v molitvi v kapeli Odrešenikove matere. Popoldne pa bo koptski patriarh obiskal kolosej.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.