Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež voščil veliko noč vernikom Vzhodnih Cerkva

Svet | 05.05.2013, 16:37 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi, tako kot običajno, nagovoril množico, ki se je kljub deževnemu vremenu zbrala na Trgu Svetega Petra, da bi z njim molila „Raduj se Kraljica!“ V svojem nagovoru se je najprej ustavil pri Mariji, ki ji je posvečen mesec maj. Zatem je voščil vernikom vzhodnih Cerkva, ki po julijanskem koledarju praznujejo nedeljo Gospodovega vstajenja. Ob koncu pa se je zavzel za zaščito otrok pred najrazličnejšimi zlorabami.

O Mariji

Dežniki vseh mogočih barv ter množica pisanih praporov je danes kot morje prekrilo ves Trg sv. Petra v Vatikanu in dobršen del ulice Sprave. Več deset tisoč članic in članov najrazličnejših združenj je tja z vsega sveta prišlo, da bi s svetim očetom v letu vere obhajali evharistično daritev v središču krščanstva. Razen med vsebinsko zelo bogato homilijo izrečeno med sveto mašo, je papež Frančišek vse znova nagovoril pred opoldansko molitvijo. Najprej je zbrano množico spomnil na nevidno, vendar v življenju zato nič manj resnično navzočnost Božje Matere. Dejal je: „V tem trenutku globoke povezanosti s Kristusom, čutimo med nami tudi živo duhovno prisotnost Device Marije. Gre za materinsko, družinsko prisotnost na poseben način za vas, ki ste člani združenj. Ljubezen do Marije je ena od značilnosti ljudske pobožnosti, ki jo je treba ovrednotiti in dobro usmerjati. Zato vas vabim k premišljevanju zadnjega poglavja konstitucije 2. vatikanskega Cerkvenega zbora o Cerkvi z naslovom „Luč narodov“, ki govori prav o Mariji v skrivnosti Kristusa in Cerkve.“ Sveti oče je posebej spomnil na trditev, da je Marija 'napredovala na poti vere' (št. 58) in spodbudil, naj nas v tem letu vere še posebej spremlja podoba Marije romarice, ki v hoji za svojim Sinom Jezusom stopa pred vsemi nami po poti vere.

Velikonočno voščilo vzhodnim Cerkvam

Nato je papež Frančišek namenil posebno pozornost vzhodnim Cerkvam, ki skladno z julijanskim koledarjem šele to nedeljo obhajajo velikonočni praznik. Tem bratom in sestram, kot jih je imenoval, je hotel poslati svoj poseben pozdrav in se z njimi prisrčno povezati v veselem oznanilu Kristusovega vstajenja. Spodbudil je tudi, naj ob Mariji zbrani v molitvi prosimo Boga za dar Svetega Duha Tolažnika, ki naj opogumi in potolaži vse kristjane, zlasti tiste, ki Veliko noč obhajajo sredi preizkušenj in trpljenja, da bi jih Gospod vodil po poti sprave in miru.

Nova blažena

Z vsemi je sveti oče želel podeliti še veselo novico o sobotni beatifikaciji. Med blažene je v Braziliji bila prišteta Francisca de Paula De Jesus. Njeno preprosto življenje je bilo povsem posvečeno Bogu in ljubezni do bližnjega tako zelo, da so jo klicali „mati ubogih“.

Skrb za nemočne

Ob koncu je papež Frančišek posebej pozdravil nekatera združenja in glasbene skupine ter ob dnevu otrok, žrtev nasilja, zlasti ustanovo imenovano „Meter“. Tistim, ki so doživeli nasilje in trpijo zaradi zlorab, je zagotovil svoj poseben spomin v molitvi. Hkrati je vse ljudi povabil k jasnemu in pogumnemu zavzemanju za zaščito in obrambo otrok, ki so med najbolj ranljivimi družbenimi skupinami.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.