Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nataša Ličen in dr. Jože Ramovš (foto: ARO)
Nataša Ličen in dr. Jože Ramovš

Navdušenje nam daje polet

| 23.04.2013, 20:06

Pred mesecem dni smo se v oddaji Za sožitje, s prof. dr. Jožetom Ramovšem, pogovarjali o preizkušnjah, o trpljenju, zmotah in krivdi. Po velikonočnih dogodkih pa v aprilski oddaji prinašamo veselo novico. Spodbujamo k premagovanju malodušja in očitkov. Preskočimo iz hudega v veselje, saj se le tako lahko razvijamo in postajamo velikonočni ljudje.

Pomembno je doživljanje
G. Ramovš: "Ovire delajo življenje tragično. Če se ne dvignemo iz potrtosti in pritlehnosti, ter ne preskočimo v veselje, navdušenje, polet in tako naprej, potem ne bomo mogli doživljati razvoja in sreče. Če se ne dvignemo iz potrtosti, je kot bi nas k tlom tiščal večni sneg in nam ne bi dovolil pogleda k luči in svetlobi."

Kdaj smo velikonočni ljudje?
Aprilska oddaja z g. Ramovšem je bila polna navdušenja. Kaj je navdušenje: " Te besede ne uporabljamo prav pogosto, včasih jo celo podcenjujemo. Pomeni pa veliko. Ko nas nekaj preplavlja, nas napolnjuje, smo nad čim očarani, prevzeti, smo v odzivu dobrohotno ognjeviti, nečemu občudojoče pritrjujemo, to so vse trenutki, ki izražajo pozitivni polet človeškega duha. V trpljenju je potrebna kljubovalna moč duha, da zdržimo in se lahko dvignemo." 

Del vzgoje je izobraževanje

Kdo se uči dobro, kateri otroci? G. Ramovš pravi: "Če smo bili nad predmetom navdušeni, nas je snov zanimala in smo imeli učitelja, ki je znal z navdušenjem poučevati in pripovedovati, smo ga tudi radi poslušali in se z veseljem učili. Vsako izobraževanje in vzgoja se začneta z navdušenjem. Del navdušenja je tudi radovednost. Če v vzgoji ni uspeha, gotovo manjka navdušenja. Dolgočasje je smrt vzgoje. Otroke je treba odpirati, in jih ne tlačiti k tlom. Kaj pa jih odprira, navdušenje in obratno, kaj jih tlači k tlom, dolgočasje. Navdušenje prižiga binkoštni ogenj, zato bodimo sami navdušeni in s tem bomo prenašali moč in energijo tudi na druge. Bodimo navdušeni za delo, za sobivanje, za življenje."

Povabljeni k poslušanju celotnega pogovora z antropologom, teologom dr. Jožetom Ramovšem.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...