Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ribič v Burmi (foto: Gvido Pevec)
Ribič v Burmi

Petkov zabavni večer o Burmi

| 22.04.2013, 07:48

Burma ali Mjanmar? Ko izvemo izvor in zaplet glede imena, se hitro odločimo za Burmo, tako kot svojo deželo poimenuje tudi borka za človekove pravice in prejemnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji. Vodja mjanmarske opozicije je Nobelovo nagrado za mir v Oslu sprejela z 21-letno zamudo, saj je bila v hišnem priporu.

V petkovem zabavnem večeru smo torej potovali v obmorsko državo v Jugovzhodni Aziji, v Burmo, kot jo poimenuje tudi popotnik Gvido Pevec. „Ko potuješ tja, se zdi, kot da je letalo časovni stroj, ki te pelje v preteklost,“ je povedal Gvido in v oddaji predstavil lepote in čare te dežele, ki je v marsičem posebna. Ima osem dni v tednu, saj so sredo razdelili na dva dela, zanimive so njihove navade ob jedi, ko sta govorjenje in brisanje nosu strogo prepovedana, riganje in še kaj, kar sodi na stranišče, pa zaželena.

„A Burmanci so lepi in prijazni ljudje, sicer precej izolirani od ostalega sveta, prevečkrat se žrtve etničnih spopadov,“ pripoveduje Givdo. Burma je primerna tudi za tiste, ki ste odvisni od interneta, mobitela, saj ste v tem pogledu bolj kot ne odrezani od sveta … Tam bi občudovali neokrnjeno naravo, hiške na jezeru, vodne vrtove, iskali bi ceste, ki jih ni ali pa so zelo slabe.

A Burma, ko jo obiščeš, te prevzame s številnimi templji, čudovitim jezerom Inle, predvsem pa z nasmejanimi ljudmi. O njeni slikovitosti pričajo fotografije Gvida Pevca.

Burma - dežela templjev
Burma - dežela templjev © Gvido Pevec

Burma - utrinek s polj
Burma - utrinek s polj © Gvido Pevec

Burma - pripravniki za menihe
Burma - pripravniki za menihe © Gvido Pevec

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...