Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sakralna glasba vsako nedeljo ob 21.00 vabi

| 21.04.2013, 17:40

Danes bomo poslušali dve manj znani sakralni deli, Kyrie in Glorio skladatelja Bellinija in Psalm 19, Camilla Saint Saensa.

Psalm številka 19 je Saens napisal, ko je deloval pri cerkvi svete Magdalene v Prizu, ko so njegovi delodajalci, veliki ljubitelji operne glasbe, pričakovali, občasno pa tudi zahtevali, operne arije tudi v cerkvi, kar pa je bilo prav nasprotno od tega za kar se je zavzemal Saint Saens. Prav uglasbitev 19 tega psalma je del boja za dostojanstvo cerkvene glasbe.

Datum nastanka Bellinijeve maše v a molu ni natančno znan, gotovo pa spada v neapeljsko obdobje okoli leta 1821, izšla pa je po njegovi smrti. V tem obdobju je bilo za italijansko okolje značilno, da so uglasbili samo prva dva stavka, Kyrie in Glorio, kar so poznali pod imenom Missa brevis.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...