Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prikaz radioteksta na avtoradiu (foto: Marko Zupan)
Prikaz radioteksta na avtoradiu

Skladbe v radiotekstu

| 18.04.2013, 09:53 Matjaž Merljak

Informacije o izvajalcih in naslovih skladb, ki jih slišite v programu Radia Ognjišče, lahko zdaj najdete na ekranu vašega radijskega sprejemnika. Ta mora imeti funkcijo RDS s podfunkcijo radiotekst.

RDS je kratica za Radio Data System, komunikacijski protokol za prilaganje majhnih količin podatkov med oddajane radijske vsebine. RDS standardizira več tipov posredovanih informacij in vključuje podatke o času, identifikacijo radijske postaje in programske podatke (vir: wikipedia).

RDS je torej skupek več informacij in funkcij, ki jih radijski oddajniki posredujejo radijskim sprejemnikom: ime postaje (v našem primeru OGNJISCE), prometne informacije, alternativne frekvence ter radiotekst.

Če imate sprejemnik, ki ima funkcijo RDS - to je lahko avtoradio, radioura, radiobudika, hi-fi kompomenta ali mobilni telefon - lahko funkcijo radiotekst vklopite in na vašem zaslonu se bo pojavil podatek o predvajani skladbi. Kako se podatek prikaže, je odvisno od modela do modela. Nastavitve preverite v navodilih.

Prikaz radioteksta na mobilnem telefonu
Prikaz radioteksta na mobilnem telefonu © Matjaž Merljak
Kot je v oddaji Radijsko okno v ponedeljek, 15. aprila 2013, pojasnil tehnik Marko Zupan (pogovor z njim se začne pri 19. minuti), je izpis skladbe v radiotekstu Radia Ognjišče še v tesni fazi, zato še ni dostopna na vseh oddajnikih (ni je še na Primorskem in na Obali), jo še nadgrajujemo in dopolnjujemo. Prizadevamo si, da bi na radiotekstu objavljali tudi informacije o predvajanih oddajah, ter da bi te podatke naši tudi v spletnih predvajalnikih (kot so Winamp, Tunein ...) in na naši spletni strani.

Ne pa odveč opozorilo voznikom, ki bodo na svojih avtoradiih vklopili fukncijo radiotekst, naj med vožnjo spremljajo dogajanje na cesti, zapise na zaslonu avtoradia naj spremljajo, ko je to varno (npr. ko čakajo na semaforju) oz. jih raje prepustijo sopotnikom.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...