Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Štoka in Pavšič pisala Letti

| 02.05.2013, 18:01 Matjaž Merljak

Dr. Drago Štoka in Rudi Pavšič, predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno gospodarske zveze, sta na novega italijanskega predsednika vlade Enrica Letto naslovila pismo s čestitkami in željo po čimprejšnjem srečanju.

V njem med drugim izražata prepričanje, da bo njegova vlada kos temu kritičnemu obdobju za italijansko politiko in za celotno njeno prebivalstvo.

Nadalje na kratko predstavljata obe organizaciji, priznani po deželnem zakonu 26/2007, ki sta po 23. členu referenčni organizaciji za slovensko jezikovno manjšino.

»Slovenska manjšina je zaščitena tudi po 6. členu italijanske ustave, 3. členu avtonomnega statuta Dežele Furlanije Julijske krajine in po mednarodnih sporazumih, zlasti po Londonskem memorandumu (1954) in po Osimu (1975), poleg raznih evropskih in mednarodnih pogodb« navajata Pavšič in Štoka.

»Želiva vam dobro in dolgo delo v korist vseh italijanskih državljanov« nadalje pišeta, »spomnila pa bi vas rada tudi na še neizpolnjena vprašanja v zvezi s slovensko manjšino, ki smo vam jih že prikazala februarja 2007, ko ste nas sprejel v Rimu kot podsekretar pri predsestvu vlade. Tedaj sva spoznala vaše poglobljeno poznavanje vprašanj v zvezi z našo manjšino, ki pa so še vedno v pričakovanju pozitivne rešitve v obojestransko korist. Ne gre le za finančne zadeve (letos pozitivno rešene!), pač pa za celotno problematiko, ki je še odprta. Pri tem misliva na šole s slovenskim učnim jezikom, slovenskem tisku, s posebnim ozirom na Primorski dnevnik, tednika Novi glas in Novi Matajur, dvotednik Dom, ter na druga komunikacijska sredstva v slovenskem jeziku, ki jih je gospodarska kriza hudo prizadela.

Vso to problematiko bi Vam želela posredovati na čimprejšnjem srečanju, tudi zato, da Vam lahko osebno izneseva najboljše želje in da Vam pobliže predstaviva podrobnosti in najina gledanja ter predloge za rešitev. Pozivava vas tudi za nadaljevanje delovanja omizja za slovensko manjšino v Italiji, ki ga odlično vodi prof. Saverio Ruperto, da se lahko skupaj soočimo s še odprtimi vprašanji manjšine.«

vir: SSO in slomedia.it

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.