Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sprejem v Slomškovem domu (foto: Svobodna Slovenija)
Sprejem v Slomškovem domu

Slomškov dom sprejel nove člane

| 30.04.2013, 14:08 Matjaž Merljak

V soboto, 13. aprila 2013, je Slomškov dom v kraju Ramos Mejia, zahodno od prestolnice, združil in pogostil svoje redne člane na družabni večerji, kot to dela že vrsto let.

Na začetku je predsednik Pavel Brula pozdravil vse navzoče. Po njegovih priložnostnih besedah je župnik France Cukjati navezal svoj govor na najpomembnejši dogodek tega dne: v ljubljanski stolnici je bil slovesen pokop škofa dr. Gregorija Rožmana, nam izseljencem v Argentini tako priljubljenega, saj nas je bilo še dosti v dvorani, ki smo prejeli sv. zakramente, predvsem sv. birmo iz njegovih rok. Potem je zmolil svoj blagoslov nad jedili, ki jih bomo prejeli.

Kot je tudi že v navadi vedno pripravi svojo razstavo kak domači umetnik. Tokrat je prinesla in pokazala svoja dela prof. Helena Klemenc Reyes. Izvedenka in pobudnica teh predstavitev Andrejka Dolinar Hrovat nam je strokovno predstavila umetnico in njeno delo. Vse risbe, ki so tudi krasile dvorano, so vzbudile veliko zanimanje, saj so razstavljena dela bila res vredna ogleda.

Marjan Zgonc v Slomškovem domu
Marjan Zgonc v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Kar lepo število novih članov se je letos pridružilo veliki družini Slomškovega doma: bilo jih je 13 v glavnem sami mladi. Vsakega posebej je pozdravil predsednik Pavle Brula in mu izročil diplomo. V glavnem je to že aktivna mladina, ki je postala samostojna, ker so bili do sedaj včlanjeni v sklopu svoje družine. Tako da upamo, da bodo nadaljevali svoje aktivno delo v domu še naprej, saj oni predstavljajo prihodnost Slomškovega doma.

Sprejem novih članov Slomškovega doma
Sprejem novih članov Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Napovedovalka prof. Neda Vesel je naznanila nastop slovenskega pevca Marjana Zgonca, ki se je nahajal na turneji v Argentini. Z lepim žametnim tenorjem nam je podal najlepše pesmi kot so: Biserna Slovenija, Ti si roža, Domači zvon, Hvali ti mati Marija, Rdeča roža, Večerni zvon, Zvezda upanja, Vnučkova pesem, Bel galeb in Na drugi strani sonca. Za svoj nastop je prejel močan in topel aplavz.

Druženje v Slomškovem domu
Druženje v Slomškovem domu © Svobodna Slovenija

Sledil je še srečelov in potem seveda še veselo brezskrbno kramljanje ob prijateljskih mizah.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.