Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marjan Zgonc v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Marjan Zgonc v San Justu

Marjan Zgonc zapel v Našem domu

| 30.04.2013, 05:16 Matjaž Merljak

Slovence poznajo kot narod, ki rad poje. Tako je tudi Ivan Cankar v svojem sestavku o domovini zapisal: »Veseli ljudje bodo živeli tod. Pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje.« In to veselje je bilo med nami 6. aprila 2013, ob prvem koncertu priznanega slovenskega pevca Marjana Zgonca v Našem domu San Justo.

Po začetnih pozdravih in skupni molitvi se je začela večerja, ki so jo pripravile pridne roke naših žena in mater. Stregla je mladina Našega doma.

Po okusni večerji se je odprl zastor, čudovita scena je krasila oder, delo umetnika Toneta Oblaka. Pevec Marjan Zgonc se je predstavil pred mogočno sliko Blejskega otoka in zadonela je njegova: »Biserna Slovenija«, v kateri opeva lepoto slovenske zemlje od Triglava do Jadrana, od Štajerske do Notranjske. Sledile so melodične, domoljubne in vesele pesmi med njimi priznane: Domači zvon, Bel galeb, Zvezda upanja in druge.

Med bogatim in barvitim programom so se predvajali tudi trije video spoti: Hvala ti Mati Marija, Vnučkova pesem s svojim vnučkom Oliverjem in Ti si jaz, kjer poje z bratom dvojčkom. Ob koncu nas je slovenski pevec navdušil s priznano Avsenikovo skladbo: Slovenija odkod lepote tvoje. Z elegantnim valčkom se mu je pridružila in publiko razveselila tudi plesna skupina, ki je lepo in ubrano zaplesala pod vodstvom ge. Metke Markovič Marinčič.

Večer so zaključili veseli in navdušeni nad tako lepim in bogatim koncertom. Naj bi se taki večeri še velikokrat ponovili v Našem domu!

V Našem domu je nastopil Marjan Zgonc
V Našem domu je nastopil Marjan Zgonc © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.