Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbor Korotan (foto: Tone Ovsenik)
Zbor Korotan

Nedelja prvih obhajil, koncerta Korotana in Zarje

| 29.04.2013, 10:29 Matjaž Merljak

Danes je nedelja prvega obhajila v obeh naših župnijah, pri svetem Vidu kakor v cerkvi Marije Vnebovzete. Med mašo ob devetih so v cerkvi svetega Vida prejeli prvo obhajilo trije mladi dečki in v cerkvi Marije Vnebovzete je pri opoldanski maši bilo šest prvoobhajancev. Oba župnika sta prosila vernike naj se teh mladih spomnimo v molitvi ob tem velikem dogodku, ko prvič prejmejo evharističnega Gospoda.

Število prvoobhajancev res ni veliko, a se moramo zavedati, da župniji več nimata svojih šol, kot je to bilo v preteklosti. Slovenski otroci obiskujejo lokalne šole in tako tudi prejmejo prvo sveto obhajilo v tamkajšnjih župnijah z sošolci.

Pastoralni svet župnije Marije Vebovzete se je sestal in obravnaval marsikaj. Poročal je, da starši, ki želijo prejeti štipendijo za svoje otroke, ki obiskujejo javne šole, je čas za prijave. Poročal je tudi, da so pripombe o novem cerkvenem ozvočenju pozitivne. Popravila o poškodbah ograd okoli parkirišč med zimo so v teku. Župnik je tudi poročal, da so bili velikonočni obredi lepi, le da je bilo letos zaslutiti manj udeležbe, razen velike nedelje.

Poročali so tudi o postnih ribjih večerjah, da so bile zelo uspešne in da je župnija zabeležila čisti dohodek v vsoti 14 tisoč dolarjev. Načrti so tudi za obnovitev zakristije.

Slovenski narodni dom v bližini župnije Marije Vnebovzete je tudi zaznamoval svetega Jurija s celodnevno zabavo v ponedeljek, 22. aprila. Poskrbljena je bila seveda glasba in prehrana.

Zbor Korotan v dvorani v Clevelandu
Zbor Korotan v dvorani v Clevelandu © Tone Ovsenik

Višek tedna je pa bil nastop mešanega pevskega zbora Korotan. Zbor je sicer priredil svoj koncert ob 61-letnici obstoja v nedeljo, 21. aprila, ob drugi uri popoldan v veliki dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji. Bogat in lepo izveden koncert je spremljalo več sto rojakov, ki so napolnili to lepo dvorano.

Dirigent Janez Sršen je pevce dobro pripravil in so letos tudi malo spremenili program, tako da so zapeli nekaj solističnih pesmi, pesmi v sestavu mešanega okteta in kot slaščica je pevovodja poskrbel, da so zapele tudi tri mlade deklice in s tem zagotovil nadaljevanje tega zbora v prihodnost.

Solistično sta izstopila Martina Jakomin in Max Gorenšek. Med koncertom so se pevci v pesmi tudi spomnili slovesa, ki ga je slovenska skupnost doživela pred tedni in to da smo se poslovili od ostankov pokojnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, katerega krsta je bila po več kot pol stoletja le lahko pokopana v stolnici svetega Nikolaja v Ljubljani. Zadnjo pesem koncerta, Avsenikovo, Lepe ste ve Karavanke je pa spremljal Alpski sekstet, ki je tudi po koncertu igral za plesno zabavo.

V soboto zvečer je najstarejši slovenski pevski zbor Zarja podal svoj pomladanski koncert v društvenem domu v predmestju Euclid. Zbor je to pot izbral veselo igro, opereto, V šoli - novo združenje, ko se učenci po letih spet najdejo in obujajo spomine na mlada, brezskrbna leta. Pred koncertom so postregli s kosilom in po njem se je odvil zabavni večer.

Slovensko-ameriški kulturni svet je pa zopet pripravil predavanje v torek, 16. aprila. Gost predavatelj je bil dr. Vladimir Rus. Opisal nam je starodavni koroški običaj ustoličenje vojvod na Koroškem. Povedal je, da je to potekalo več stoletij, tudi ko je Slovenija spadala pod rimski imperij in še celo pod Avstro-ogrsko. Drugo leto bo namreč preteklo 600 let od zadnjega takega ustoličenja v slovenskem jeziku leta 1414.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.