Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Laško v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Laško v Clevelandu

Laško pivo kmalu tudi v Clevelandu

| 26.04.2013, 11:38 Matjaž Merljak

V sredo, 24. aprila 2013, popoldne se je zbrala druščina Slovencev in prijateljev ob pripravljalnih delih - simbolično so zasadili prve lopate za gradnjo nove pivovarne na zahodni strani mesta kljub slabemu vremenu.

Zemljišče je blagoslovil župnik svetega Vida Jože Božnar in zaključno molitev je molil župnik Marije Vnebovzete Janez Kumše. To bo pivovarna, ki bo kuhala pivo po licenci Laškega piva. Pobudnik je bil konzul Jurček Žmauc in dal pogum Borisu Mušiču, lastniku Hansa Import Haus, da to izvede.

Napovedujejo, da bo pivovarna dograjena že do letošnje jeseni. Pri tem projektu sodelujeta mesto Cleveland in Pivovarna Laško, kot je povedal podpredsednik iz Laškega, Matej Oset, ki je bil navzoč. Po slovesnosti je konzul Jurček Žmauc povedal, da ima gradnja mikropivovarne ima velik pomen za mesto Cleveland in slovensko prisotnost v njem, za pivovarno Laško pa je to vstop na ameriški trg tudi s kuhanim pivom. Do zdaj namreč pivo že uvažajo po ameriških predpisih, zdaj ga bodo lahko neposredno kuhali tudi tam. Konzul Žmavc je še povedal, da bo to še dodaten slovenski prispevek v že tako s slovenstvom dodatno prepojeno zgodovino Clevleanda.

Tako bomo od jeseni naprej lahko uživali pravo Laško pivo tudi pri nas namesto tistega, ki ga sedaj uvažajo po ameriških predpisih.

V Cleveland prihaja pivo Laško
V Cleveland prihaja pivo Laško © Tone Ovsenik

Ob odprtju Laškega v Clevelandu
Ob odprtju Laškega v Clevelandu © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.