Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Misijon svetega Rafaela v Sydneyju (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Misijon svetega Rafaela v Sydneyju

Pogovor s patrom Darkom Žnidaršičem

| 24.04.2013, 07:43 Matjaž Merljak

O praznovanju velike noči in utripu v slovenski skupnosti v avstralskem Sydneyju smo se pogovarjali s p. Darkom Žnidaršičem.

Za velikonočne praznike se v verskem središču v Merrylandsu zberejo stari in mladi iz slovenskih družin, še posebno pa starejši. Nekateri zaradi starosti ali bolezni ne morejo več prihajati v cerkev. Na velikonočno nedeljo so se zgodaj zbrali pred cerkvijo svetega Rafaela. Pri prvi maši in velikonočni procesiji je pel mešani zbor, pri drugi pa je prepeval dekliški zbor Južne Zvezde.

Pri jutranji procesiji so občudovali patra Valerijana, ki je pred kratim imel težko operacijo hrbteničnih vretenc. Na velikonočni ponedeljek je že sam maševal, saj je moral p. Darko v Canberro, a vse je šlo po sreči.

Po sveti maši pa so se rojaki zbrali v cerkveni dvorani na tradicionalnem pirhovanju. Pridne gospodinje so pripravile dobro domače kosilo. Rojaki so sekali pirhe in se udeležili tombole. Proti koncu prireditve se je p. Darko že odpravljal v domovino. Najprej se je udeležil kapitlja, nato je bil gost konference izseljenskih duhovnikov iz Evrope, ki je bilo na Barbani, udeležil se je pogreba ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana v ljubljanski stolnici, zdaj pa je na dopustu v domovini. V tem času ga nadomešča tudi slovenski duhovnik Eddie Sedevčič.

Velikonočna procesija v Sydneyju
Velikonočna procesija v Sydneyju © Stičišče avstralskih Slovencev

V mesecu maju bodo sydneyjski Slovenci poromali v severni del mesta k Mary McKilop. Pripravljajo pa se seveda na praznovanje 40-letnice blagoslovitve svetišča, ki bo meseca oktobra. Takrat bodo tudi praznovali 50 letnico bivanja p. Valerijana Jenka med rojaki v Avstraliji.

Že pred velikonočnimi prazniki so preuredili stanovanje za p. Valerijana. Pri tem so sodelovali pridi delavci, prostovoljci in pomočniki.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.