Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Krivec bo nadaljeval začrtano delo komisije

| 23.04.2013, 11:42 Matjaž Merljak

Poslanec Danijel Krivec, SDS, je novi predsednik komisije državnega zbora za za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, podpredsednica je Saša Kos, PS. Za Radio Ognjišče je povedal, da bo nadaljeval začrtano delo komisije in da mu bodo pri delu v pomoč dosedanje izkušnje na tem področju.

Po oblikovanju nove vladne koalicije je državni zbor na seji 2. aprila 2013 v okviru mandatno-volilnih zadev na novo določil predsednike in podpredsednike vseh 21 parlamentarnih delovnih teles.

Poslanci največje vladne stranke PS zasedajo predsedniška mesta v šestih delovnih telesih. Enako število predsedniških mest je pripadlo tudi največji opozicijski stranki SDS. Trije predsedniki delovnih teles prihajajo iz SD, dva iz SLS, po eden pa iz DL, DeSUS, NSi ter poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti.

V Komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu imajo poslanske skupine naslednje število mest: Poslanski skupini Pozitivna Slovenija in Slovenske demokratske stranke po tri 3 mesta; Poslanska skupina Socialnih demokratov 2 mesti; Poslanske skupine Državljanske liste, Slovenske ljudske stranke, Demokratične stranke upokojencev Slovenije in Nove Slovenije ter italijanske in madžarske narodne skupnosti po eno mesto. Mesto predsednika pripada Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke. Mesto podpredsednika pripada Poslanski skupini Pozitivna Slovenija.

Člani komisije so tako: Bevk Samo, Breznik Franc, Brulc Mirko, Göncz László, Hršak Ivan, Kavtičnik Jožef, Kurnjek Branko, Novak Ljudmila, Oder Peter, Pučnik Mateja in Pukšič Franc.

Danijel Krivec je za Radio Ognjišče dejal, da bo nadaljeval začrtano delo komisije do leta 2015, treba bo upoštevati pravne podlage, strategije in mednarodne obveznosti.

Delo bo potekalo na rednih sejah in tudi s pogovori z rojaki, ki živijo v svetu ter s predstavniki organizacij, ki sodelujejo s Slovenci v zamejstvu in po svetu, poudaril je sodelovanje z gospodarstveniki.

Bil je član komisije v preteklih mandatih, tako to tematiko pozna. Sicer pa je bil deset let župan obmejne občine Bovec, kjer so veliko sodelovali z zamejci v Italiji (Rezija, Kanalska dolina, Benečija).

Prva večja naloga je priprava vseslovenskega srečanja v Državnem zboru, ki bo v začetku julija. Nato pa bo obiskal krovne organizacije v sosednjih državah.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.