Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Veliki teden v Argentini (foto: Svobodna Slovenija)
Veliki teden v Argentini

Velika noč v Argentini

| 23.04.2013, 10:07 Matjaž Merljak

Rojaki iz Velikega Buenos Airesa so se v velikem tednu zbirali v slovenski cerkvi Marije Pomagaj v središču mesta, kjer so bili obredi velikega četrtka, petka in sobote.

Na veliki četrtek se je zbralo lepo število rojakov. Sveto mašo je daroval dr. Jure Rode za žive in pokojne duhovnike v Argentini. Ubrano ljudsko petje je vodila priložnostna skupina; na orglah je spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar. Po maši je duhovnik prenesel Najsvetejše na pripravljen prostor. Jezusa v presvetem Rešnjem telesu so počastili z uro molitve. Prvo so opravili žene in možje, drugo pa dekleta in fantje. Nabirka ta dan je bila za Vincencijevo konferenco.

Na veliki petek je obrede opravil g. Dane Vrečar. Pevski zbor Slomškovega doma Ex corde je občutno pel Trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa po Janezu. Zbor vodi ga. Marta Selan Brula. S petjem so doživljali skrivnost trpljenja in odrešenja. Kronista je pel Marcelo Brula, Kristusa Branko Marinič, Pilata Aleks Cestnik.

V drugem delu obredov je čaščenje sv. križa. Množica vernikov se je približala oltarju za poljub križa. Bilo je veliko družin z malimi otroki, pa tudi mladih deklet in fantov ter žena in mož. Tretji del obredov je sv. obhajilo.

Maša v slovenski cerkvi Marije Pomagaj
Maša v slovenski cerkvi Marije Pomagaj © Svobodna Slovenija

Po pobožnosti v cerkvi so se verniki pomaknili v dvorano škofa Rožmana za križev pot, ki so ga pripravili mladi iz Našega doma San Justo; branje posameznih postaj med petjem priložnostnih pesmi. Cerkvena nabirka tega večera je bila za sveto deželo.

Na veliko soboto so slovenski duhovniki po vseh slovenskih naseljih blagoslovili jedila za velikonočni zajtrk. V cerkvi Marije Pomagaj so se že pred deveto uro začeli zbirati verniki. G. Franci Cukjati je daroval sv. mašo za žive in rajne Slovence v Argentini. Jutranjice je pel Marcelo Brula in nas popeljal v veselje Gospodovega vstajenja. Pri obredih je prepeval Mešani pevski zbor San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar. Z navdušenim in odličnim petjem so nam podarili veselje velike noči in zavest Kristusove zmage nad smrtjo.

Blagoslov velikonočnih jedil v Buenos Airesu
Blagoslov velikonočnih jedil v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Po končanih obredih so se rojaki ustavili na dvorišče Slovenske hiše in si voščili blagoslovljene praznike. Domov so odšli srečni in veseli napolnjeni z božjim blagoslovom: »Pojdite v miru, aleluja, aleluja«.

Na veliko nedeljo so bile po naših slovenskih središčih slovesne sv. maše, nato pa velikonočni zajtrk.


 

Velika noč v Našem domu San Justo

Na veliko soboto ob 17. uri smo se zbrali pred Marijinim oltarjem na velikem dvorišču Našega doma, da bi dušni pastir msgr. dr. Jure Rode blagoslovil velikonočni žegen. Pisane košare: z barvitimi pirhi, dišečimi poticami in okusnim mesom; so oznanjale, da je praznik vstajenja že tu!

Ni lepšega kot pričeti vstajenjsko velikonočno jutro z zahvalno sv. mašo Zveličarju za naše odrešenje! Med svetim obredom, ki ga je daroval msgr. dr. Jure Rode, je prepeval Mešani pevski zbor San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar.

Za veliko noč 2013 v San Justu
Za veliko noč 2013 v San Justu © Svobodna Slovenija

Po slovesni daritvi so rojaki šli v Naš dom, kjer smo si med seboj toplo voščili. V zgornji dvorani sta napovedovalca pozdravila vse člane in prijatelje Doma. Voščilo so izrekli predstavniki vseh odsekov.

Kmalu so se razgrnile odrske zavese. V ozadju je zablestel vstali Kristus!

Na letošnji akademiji smo se poglobili v zadnje trenutke Jezusovega življenja; v njegovo trpljenje … Preko poezije in petja smo občutili veselje vstajenja našega Zveličarja in razumeli, da tudi mi lahko doživimo svoje vstajenje z vsakdanjo molitvijo, odpuščanjem, nasmehom, z opravljanjem svojega vsakdanjega dela in dolžnosti.

Ob tej priliki je mladina Našega doma pripravila žreb dveh velikonočnih košar. Srečka je bila organizirana v podporo mladini, ki bo v mesecu juliju letošnjega leta potovala na Mednarodno srečanje mladih v Rio de Janeiro s papežem Frančiškom.

Velika noč v San Justu
Velika noč v San Justu © Svobodna Slovenija

Vrnili so se na družinske domove z veseljem in radostjo Jezusovega vstajenja!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.