Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Velikonočne novice iz Anglije

| 22.04.2013, 21:02 Matjaž Merljak

Rojaki v londonskem Našem domu so se zbirali v postnem času v pripravi na veliko noč in skupaj tudi praznovali največji krščanski praznik. Slovenski obredi pritegnejo večje število rojakov, saj so domači in jih povezujejo s koreninami. O praznovanju je pisal tamkajšnji župnik Stanislav Cikanek.

Slovenska sveta maša v kapeli »Našega doma« za rojake iz Londona in okolice na 2. nedeljo v marcu, ko smo obhajali že 4. postno nedeljo, je bila lepo obiskana, ker se nam je nepričakovano pridružila skupina mladih Tržičanov. Prišli so pod vodstvom naših dobrih, že starih znancev, Poldija in njegove sestre Magde, ki je sicer že precej časa slovenska Londončanka, saj dela kot višja medicinska sestra v eni od velikih londonskih bolnišnic. Njen mlajši brat Poldi je bil tokrat pri njej na obisku. Skupina simpatičnih Tržičanov je poskrbela za liturgično branje nedeljskih beril, prošenj za vse potrebe in za lepo in ubrano petje slovenskih postnih pesmi.

Po sveti maši smo se zbrali v dnevni sobi k druženju in prigrizku slovenskih dobrot in pokušnji pijače. Razšli smo se vsi veseli in zadovoljni v upanju, da se kmalu zopet srečamo.

Blagoslov velikonočnih jedil v kapeli Našega doma v Londonu, 2013
Blagoslov velikonočnih jedil v kapeli Našega doma v Londonu, 2013 © Arhiv slovenske misije v Londonu

Na cvetno nedeljo (24. marca 2013) je bilo slovensko bogoslužje zopet kar v kapeli »Našega doma«, a bolj skromno. Bogoslužje je vodil župnik. V Angliji je navada, da je na to nedeljo blagoslov križcev iz palmovih listov ali vej. Katoliški Slovenci živeči v Veliki Britaniji pa po navadi, če je le mogoče, k tem križcem dodamo še nekaj pomladnega zelenja. Družina iz Celja je za našo kapelico prinesla lepi slovenski butarici okrašenimi s trakovi slovenske zastave. Tudi barvice in lepe nalepke za pirhe so nam prinesli. Dobri Bog naj dobri družini Ozvatič povrne s svojim blagoslovom.

Krizmena maša v stolnici sv. Jurija (St. George's Cathedral) v Londonu je bila tudi letos že na veliko sredo dopoldne. To je vedno lep in veličasten dogodek, ko so ob nadškofu zbrani skoraj vsi nadškofijski duhovniki (nad 500) in med mašo pred ordinarijem naredijo obnovitev duhovniških zaobljub ter zvestobe služenju Kristusu in Njegovi Cerkvi.

Ob velikonocnem žegnu v kapeli Našega doma na veliko soboto 2013
Ob velikonocnem žegnu v kapeli Našega doma na veliko soboto 2013 © Arhiv slovenske misije v Londonu

Blagoslov velikonočnih jedil na veliko soboto popoldne v Našem domu je rojakom še posebej pri srcu, ker je tako zelo domač. Po blagoslovu so bili vsi navzoči povabljeni, da skupno zaužijejo dobrote. Letos se je k blagoslovu zbralo lepo število dobrih in zvestih londonskih Slovencev, ki so bili prav tako veseli pogostitve z velikonočnim »žegnom« po običajnem obredu.

Na veliko nedeljo pa smo bili povabljeni k slovesni vstajenjski maši naših portugalskih katoliških sobratov, ki so obhajali Veliko noč v italijanski cerkvi v bližini »Našega doma«. Bilo je res lepo doživetje!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.