Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenščina v Celovcu dvignila svobodnjake

| 20.04.2013, 09:43 Matjaž Merljak

Pet od šestih poslancev iz vrst koroških svobodnjakov je v četrtek, 18. aprila 2013, zapustilo zasedanje deželnega zbora na Koroškem, medtem ko je deželnozborska poslanka zelenih Zalka Kuchling govorila v slovenščini.

Kuchlingova je sicer svoj nagovor imela tako v slovenščini kot v nemščini. Vodja poslanske skupine svobodnjakov Christian Leyroutz je za avstrijsko tiskovno agencijo APA poudaril, da gre "nedvomno za kršitev deželne ustave". Zato da razmišlja o vložitvi tožbe zaradi zlorabe uradnega položaja proti predsedniku deželnega zbora Reinhartu Rohru, ki je dvojezični govor dovolil. Ugovor, da je Kuchlingova svoj nagovor v celoti podala tudi v nemškem jeziku, po njegovem mnenju namreč ne zdrži.

Zeleni v zvezi s tem dejanjem ugotavljajo, da se poslanci iz vrst svobodnjakov očitno ne morejo sprijazniti s svežim vetrom, ki ga v deželni zbor vnašajo zeleni. Pišejo še, da je Zalka Kuchling pri konferenci predsednikov in predsednic poslanskih klubov že vnaprej naznanila, da bo del svojega govora prevedla v slovenščino. Prevod govora pa je oddala tudi v pisni obliki.

Odvetnik in strokovnjak za ustavno pravo Rudi Vouk iz pravnega vidika ne vidi veliko možnosti, da bi tožba proti predsedniku deželnega zbora Rohru lahko bila uspešna: "Po zvezni zakonodaji mu ni mogoče očitati, da bi komu kratil pravice." Predsednik deželnega parlamenta Reinhart Rohr glede uporabe slovenščine nima pomislekov: "V prvi vrsti gre za vprašanje tolerance, ne pa za pravno vprašanje, ali je slovenščina v deželnem parlamentu dovoljena ali ne." Ravnanju FPK zelena poslanka Zalka Kuchling ne pripisuje večjega pomena. Za slovenski spored ORF je dejala: "To je politični stil od včeraj in tipičen refleks svobodnjakov. Po moje govor koroške Slovenke, ki spregovori tudi v materiniščini, ne more biti protiustaven."

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.