Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Bl. Grozde na romanju rojakov iz Frankfurta

| 19.04.2013, 07:27 Matjaž Merljak

Mirno bi lahko rekli, da je bilo letos nebo v marcu zelo radodarno tako z novim rimskim škofom, papežem Frančiškom, kakor tudi s snegom in mrazom. S tem slednjim smo bili bogato obdarovani tudi v Frankfurtu oziroma v Hessnu. Proti koncu postnega časa oziroma v zadnji tretjini marca imamo v naši župniji že vrsto let postno romanje v Marienthal.

To je manjši kraj ne daleč stran od Rüdesheima oziroma velike vodne ceste, reke Rajne. Letos je bilo romanje na tiho nedeljo, 17. marca.

Redko katero leto je bilo vreme ugodno in prijetno toplo, največkrat pa nekoliko dežja in snega, vmes pa tudi sonce. Pred leti je reka Rajna poplavila celo zvezno cesto Wiesbaden-Rüdesheim in smo morali iskati poti nekoliko više po pobočju po vinogradniških poteh.

Letos pa je sneg krojil to naše romanje tako močno, da je bil obisk kar precej okrnjen in tudi pobožnost smo prvikrat opravili kar v samostanski cerkvi, ne pa zunaj pri kapelicah križevega pota. Kot spovednik in pridigar je bil med nami msgr. mag. Igor Luzar iz Novega mesta, postulator v svetniškem postopku za mučenca blaženega Alojzija Grozdeta.

Igor Luzar in Martin Retelj
Igor Luzar in Martin Retelj © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Ob tej priliki smo v našo župnijo dobili relikvije bl. Alojzija Grozdeta. Predstavil nam je tega mladega mučenca in prikazal vrednost mučeništva v pričevanju za vero in Kristusa. Po maši smo počastili relikvije tega mučenca in zmolili molitev za njegovo kanonizacijo. Z zahvalno pesmijo smo se zahvalili za novega papeža Frančiška in za tega našega svetniškega vzornika, ob sklepu pa prejeli blagoslov z relikvijami blaženega Alojzija.

Seveda smo se po maši zbrali v romarski dvorani h kratki malici in pogovoru, neugodno vreme pa nas je kmalu razkropilo na pot proti svojim domovom. Najdaljšo pot (skoraj 300 km v obe smeri) sta tudi letos naredili gospe iz Westerwalda, iz Urbacha (to je manjši kraj ob A-3 med Limburgom in Kölnom).

Med mašo v Marienthalu na letošnjo tiho nedeljo
Med mašo v Marienthalu na letošnjo tiho nedeljo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Kljub dopoldanskemu sneženju in popoldanskemu ter večernemu dežju je to bila lepa in duhovno bogata postna nedelja.

Kakor v prejšnjih letih so se tudi letos nekateri že odpravili proti domovini (ali pa tudi kam drugam), kjer so praznovali ta naš največji krščanski praznik, praznik življenja.

Mladi in starejši so spoštljivo počastili relikvije bl. Grozdeta
Mladi in starejši so spoštljivo počastili relikvije bl. Grozdeta © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.