Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Križev pot mladih v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
Križev pot mladih v Buenos Airesu

Križev pot mladih v San Justu

| 18.04.2013, 11:59 Matjaž Merljak

Kakor vsako leto je mladina Našega doma v San Justu tudi letos pripravila na Cvetno nedeljo križev pot. Zbrali so se v dvorani, sredi katere je bil položen velik križ, okoli njega pa stoli, ki so jih zasedli, da bi tako v mislih spremljali Odrešenika ob svojem trpljenju.

Pri vsaki postaji se je slišal Jezusov glas in kaj je premišljeval med potjo do križa. Po tistem pa je bilo razmišljanje o raznih križih, s katerimi se srečujemo v našem vsakdanjem življenju. Ti križi nas vodijo k Jezusu. Vzeti je treba svoj križ, da bomo tako našli Jezusa.

Za vsako mislijo so v spremstvu kitar zapeli pesem, ki je bila v zvezi s postajo, o kateri so premišljevali. Med vsako postajo so se člani mladine približali h križu, ki je ležal sredi dvorane in prižgali svečko ter poleg nje položili majhne križe. To so bili križi naših grehov, ki sestavijo tisti veliki križ, katerega je Jezus nosil vso pot do Kalvarija in na katerega so ga tudi pribili. Sprejel je naše grehe, vseh ljudi, vseh časov. Vse trpljenje je daroval za odpuščanje grehov. Na tem križevem potu so se priporočili Jezusu, naj jim da moč, da bi vsak sprejel svoj vsakdanji križ in ga nosil z ljubeznijo tako, kot je to On storil.

Presenetljivo je bilo opazovati polno dvorano, ki je res globoko doživljala trenutke Jezusovega križevega pota. Otroci, mladi, starši in stari starši so duhovno pripravljeni začeli Veliki teden. Ob vstopu smo zbirali obleko, obutev, nepokvarljivo hrano, in tudi denar za pomoč potrebnim. Ko pa so ljudje odhajali, so za spomin odnesli domov križe, ki jih je gospod blagoslovil pri jutranji sveti maši, ter podobice s sliko Jezusa na križu.

Mladi v San Justu so molili križev pot
Mladi v San Justu so molili križev pot © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.