Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva

| 16.04.2013, 09:08 Matjaž Merljak

Na pobudo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS danes na Gradu Gewerkenegg v Idriji poteka posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno iz Severne Italije, na katerega so vabljeni predvsem podjetniki primorske regije.

USZS je pod vodstvom ministrice Ljudmile Novak pripravil uspešno poslovno konferenco oktobra lani na Ptuju. tudi pod vodstvom ministrice Tine Komel s to prakso nadaljuje in s tem želi spodbujati povezovanje gospodarstvenikov iz Slovenije z zamejci in izseljenci. Kot so sporočili iz urada, predvsem želijo povezati podjetnike iz lokalnega okolja, tokrat s Severne Primorske.

Udeležbo na konferenci so napovedali gospodarstveniki iz Severne Italije in tudi iz Nemčije, Avstrije, Švice in Hrvaške.

Urad je k sodelovanju povabil tudi častne konzule Republike Slovenije, katerih poslanstvo je med drugim prav pomoč podjetnikom iz Slovenije pri prodiranju na tuja tržišča in pri intenziviranju proizvodnje, prodaje ter drugih dejavnosti.

Posvet gostita občini Idrija in Cerkno, pri organizaciji ali financiranju pa poleg Urada sodelujejo GZS Območna zbornica za severno Primorsko, Območna obrtno-podjetniška zbornica Idrija, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija ter Slovensko deželno gospodarsko združenje Trst.

Konferenca se bo jutri nadaljevala z ogledom nekaterih podjetij v regiji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.