Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Velika noč v Franciji

| 10.04.2013, 10:00 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali tudi z župnikom za Slovence v Freyming-Merlebachu in delegatom za Francijo Jožetom Kaminom. Povedal nam je, kako zgleda priprava na veliko noč in praznovanje pri njih. Praznovanje je zelo živo.

V Merlebachu in Parizu so imeli vse obrede od cvetne nedelje do velike noči. Skupnost v Nici je imela samo velikonočni ponedeljek, na severu pa obrede velikonočne sobote.

Na cvetno nedeljo se v Merlebachu zbere več ljudi kot običajno. Nimajo oljčnih vejic, ampak blagoslavljajo pušpan, včasih tudi rožmarin in drugo zelenje, ki raste v tistih krajih.

Na veliki četrtek so imeli zvečer slovesno sveto mašo, nato še bedenje. Na veliki petek je bilo ob 3h popoldne češčenje križa, na veliko soboto pa ob 3h popoldne prinesejo k blagoslovu. Pridejo tudi iz okoliških mest, tudi iz 100 kilometrov oddaljenega Aumetza.

Zvečer so imeli velikonočno vigilijo, pri njej tudi obnovili krstne obljube. Tudi na veliko noč je bila kapela polna. „Letos je gotovo tudi lepo vreme k temu botrovalo, pa tudi izvolitev simpatičnega papeža Frančiška,“ je dodal Jože Kamin.

Na velikonočni ponedeljek so se v skupnosti v Aumetzu brali v društvenih prostorih. Z rojaki so po velikonočnem praznovanju tudi obujali spomine.

Ob veliki noči se je v Merlebachu mogočno oglasila tudi slovenska velikonočna pesem. Petje je bilo izključno v slovenskem jeziku.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...