Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Velika noč v Berlinu

| 08.04.2013, 15:17 Matjaž Merljak

Rojaki za praznike radi pridejo domov, v domovino Slovenijo, s tistimi, ki tega ne storijo, pa praznike praznujejo slovenski duhovniki. Slovenski župnik Izidor Pečovnik je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da so bili prazniki lepi in dobro obiskani in da so bile spremembe, ki so jih uvedli, dobro sprejete.

Ker mora biti Pečovnik tudi župnik v veliki nemški župniji, so bili obredi velikega tedna v slovenščini združeni v velikonočni vigliji na veliko soboto. Povedal je, da je bila cerkev nabito polna, da je veliko ljudi prineslo k blagoslovu ter da so potem dolgo v noč skupaj bedeli in uživali jedila. „Tudi sicer je bila vigilija zelo lepa, maša doživeta, pred cerkvijo velik ogenj, mogočna procesija, doživeto petje, sodelovanje, tudi veliko mladih družin.“

Izidor Pečovnik se je na belo nedeljo odpravil k rojakov v Hannover, kjer je živa in močna slovenska skupnost, naslednjo nedeljo pa bo obiskal še slovensko skupnost v Hamburgu, kjer je nastala prava župnija,

Za oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da je ob letošnji veliki noč dal poudarek svetlobi, luči, velikonočni sveči, ki naj bi pregnale temo, v kateri dostikrat tavamo, da bi našli pravo pot v življenje in imeli smisel življenja, da bi našli novo upanje.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...