Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

V Slovenijo prihaja sveti Janez Bosko

30.04.2013, 15:00 Matjaž Merljak

Od 1. do 17. maja 2013 bodo vse slovenske škofije obiskale relikvije zavetnika mladine in ustanovitelja salezijancev, svetega Janeza Boska. Zakaj relikvije potujejo po svetu, kje v Sloveniji bodo in kakšen pomen ima to dogajanje v letu vere za Cerkev na Slovenskem, smo spregovorili v oddajah Utrip Cerkve na Slovenskem.

„Sveti Janez Bosko je bil zelo ljudski svetnik in je prvi svetnik, katerega fotografije so ohranjene. Zelo rad je šel med ljudi, med mlade, če bi prenesel vožnjo po morju, bi šel tudi v misijone. Če bi še živel, bi obiskoval duhovne sinove in hčere ter vse mlade, za katere skrbijo salezijanci,“ je dejal inšpektor salezijancev na Slovenskem Janez Potočnik in razložil, da relikvije potujejo po svetu kot del priprave na 200-letnico njegovega rojstva, ki bo leta 2015.

Potovati so začele leta 2009. Do leta 2014 bodo obiskale ves svet - 130 držav, kjer delujejo salezijanci. Začetek poti je bil v Latinski in Severni Ameriki, nato so obiskale Oceanijo, Azijo, Avstralijo, zdaj so v Evropi. Zelo zanimivi so odzivi na dosedanje obiske, zbrani so na spletni strani.

Relikvije bodo obiskale vse slovenske škofije, predvsem župnije oz. skupnosti, kjer delujejo salezijanci ali Hčere Marije Pomočnice ter še druge kraje, ki so povezani z zgodovino salezijanske skupnosti pri nas (ljubljanska stolnica, Brezje, Kurešček, minoriti na Ptuju). V vsaki škofij se bo enega od glavnih srečanj udeležil škof ordinarij; poleg tega bo na Brezje prišel salezijanski nadškof Stanislav Hočevar, na Kodeljevo v Ljubljani pa apostolski nuncij dr. Juliusz Janusz.

Janez Potočnik, Blažka Merkač in s. Marta Zadravec
Janez Potočnik, Blažka Merkač in s. Marta Zadravec © Matjaž Merljak

Za mlade bodo srečanje s svetim Janezom Boskom v vseh škofijah, za otroke pa bo 11. maja na Rakovniku v Ljubljani čarno jezero. 3. maja zvečer bo na Igu začetek peš romanja na Kurešček z relikvijami svetega Janeza Boska. Za študente bo 8. maja 2013 posebno srečanje na Tromostovju v Ljubljani: ob 19h bo študentska maša, po maši molitvena ura za mlade. Blažka Merkac iz salezijanske mladinske postaje je še povedala, da pripravljajo tudi t.i. flashmobe, torej posebno plesno akrobacijo.

Sestra Marta Zadravec, ki pripada skupnosti Hčere Marije Pomočnice, je povedala, kaj so to relikvije, zakaj jih častimo in kako ter kaj pomenijo za naše življenje. Med drugim je dejala: „Ob njih se lažje duhovno zbližamo z občestvom svetnikov in preko tega z Bogom, ki je vse vir svetosti.“

Obisk relikvij svetega Janeza Boska bo neke vrste prenova za salezijansko družino in vse, ki delajo z mladimi. Ob tem bo mogoče prejeti tudi popolni odpustek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...