Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Zdravniki potrdili ozdravitev na priprošnjo blaženega Janeza Pavla II.

| 23.04.2013, 13:52 Blaž Lesnik

Zdravniška komisija Kongregacije za zadeve svetnikov je v preteklih dneh ozdravitev neke žene na priprošnjo blaženega Janeza Pavla II. priznala kot nerazložljivo. To ozdravljenje bo, če ga bodo priznali tudi odbor teologov in kardinali omenjene kongregacije, papežu Frančišku omogočilo, da izreče svoj „da“ in podpiše dekret o čudežu, ki bi pokojnemu poljskemu papežu Wojtyli v rekordnem času nekaj več kot osem let po njegovi smrti odprl pot do kanonizacije.

Daleč od oči svetovne javnosti je postulator primera msgr. Slawomir Oder letošnjega januarja Kongregaciji za zadeve svetnikov v predhodno oceno predal primer nepojasnjene ozdravitve. Kot je znano, je za kanonizacijo potreben še en čudež, ki se zgodi po beatifikaciji.

Najprej sta zdravstvene kartoteke preučila 2 zdravnika, ki sta dala pozitivno mnenje. Nato so jih skupaj s pričevanji predali dikasteriju, ki jih je takoj izročil v preverjanje zdravniški komisiji, sestavljeni iz 7 članov. Zdravniška komisija je prav v teh dneh končala s svojim delom in potrdila ozdravitev ženske na priprošnjo bl. Janeza Pavla II za nerazložljivo.

To je prvi in temeljni korak na poti do kanonizacije. Zdaj morajo domnevni čudež priznati še teologi in nato kardinali in škofi kongregacije za zadeve svetnikov. V vsakem primeru pa velja odobritev zdravniške komisije za najpomembnejši korak, saj niti teologi nit kardinali niso vključeni v klinični del presoje primera.

Iz naštetih korakov je razvidna želja Kongregacije za zadeve svetnikov, da bi postopek tekel hitro. To je bilo očitno že pri beatifikaciji – kot je znano je papeža Janez Pavla II. za blaženega razglasil njegov naslednik papež Benedikt XVI. 1. maja 2011. In kaže, de je hitri poti do kanonizacije poljskega papeža Wojtyle naklonjen tudi papež Frančišek.

Italijanski mediji so tako že ugibali, da bi papež Frančišek utegnil papeža Janeza Pavla II razglasiti za svetega v nedeljo, 20. oktobra, to je dva dni pred liturgičnim praznikom blaženega Janeza Pavla II.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...